Tagtik

Vernederde Russen trekken met Tsjernobyl-tank uit Koude Oorlog naar front

Een gepantserd voertuig dat zijn inzittenden kan beschermen in geval van een nucleaire aanval? Ingenieurs, in opdracht van de Sovjet-autoriteiten, hebben zo'n voertuig bedacht, ontworpen en ontwikkeld midden in de Koude Oorlog.

“Het idee was om een ​​ultrabeschermd verkenningsvoertuig te ontwikkelen, om commandanten op een zo comfortabel mogelijke manier te huisvesten.” Zo meldt onlinemedia Korii. Uitgerust met een eigen zuurstoftoevoersysteem maar ook met verkenningscamera's, hermetisch en volledig afgesloten, werd de "Ladoga" -tank geboren eind jaren 70. Er werden slechts vier of vijf exemplaren geproduceerd.

Eén van hen werd gebruikt in “de uitsluitingszone van de kerncentrale van Tsjernobyl na de ramp van 26 april 1986”. En de rest? Eén ervan bevond zich in een museum, de andere waren uit circulatie verdwenen... Tot deze week de Ladoga niet ver van de frontlinie, in het oosten van Oekraïne, plots weer opdook.

Een opvallende keuze, die wel te begrijpen valt gezien de zware verliezen die Rusland momenteel lijdt. Als het gaat om de herbewapening en het zoeken naar gepantserde voertuigen om naar het front te sturen, kunnen we op zijn minst zeggen dat het Kremlin niet aarzelt om een ​​voorraad in te slaan. “De telling van de onlinekrant Ukrayinska Pravda, die dagelijks wordt bijgewerkt, schat het aantal tanks en gepantserde gevechtsvoertuigen dat het leger van Vladimir Poetin sinds het begin van het conflict heeft verloren op meer dan 20.000”, zegt Korii.

Maar geen medelijden aan de kant van de Oekraïense strijdkrachten, die met behulp van een goed gerichte drone-kamikaze deze Sovjet-oudheid opbliezen. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren