Tagtik

Tinder aan het front: Oekraïense soldaten in de val gelokt

Soldaten worden ver weg van partner en gezin getroffen door eenzaamheid. Sommigen onder hen kunnen dan niet weerstaan aan de lokroep van datingapps. Maar dit houdt grote risico's in, aangezien de vijand aan de andere kant van het scherm kan zitten!

De Franse krant Le Monde onderzocht het gebruik van dating-apps aan het front in Oekraïne en achterhaalde de gevaren en bedreigingen die hiermee gepaard gaan.

Na twee jaar strijd, een ware hel op het slagveld in koude en grijze weersomstandigheden en met een onnoemlijke druk op hun schouders, willen de Oekraïense soldaten ontsnappen aan de eenzaamheid en aan hun conflictueuze dagelijkse leven. 

Heel even ontsnappen, en waarom zou je dat niet doen door te chatten met een vrouwelijke ziel? Om je hoofd even leeg te maken, niet zozeer om een nieuw leven op te bouwen. Dating-apps in tijden van oorlog blijken bijzonder popuair te zijn. Maar het risico om voor de gek gehouden te worden, zeg maar gecatfisht te worden, is bijzonder groot...

Het leger kan in feite in de val lopen en onbedoeld gevoelige informatie verstrekken aan het Russische kamp. De woordvoerder van het militaire commando in het zuiden van het land, Natalya Humenyuk, verklaarde in Le Monde: “We weten dat Rusland alle middelen, inclusief deze toepassingen, gebruikt om gegevens te verzamelen. Wij besteden zeer veel aandacht aan dit probleem en communiceren er voortdurend over binnen de brigades.” Oekraïners die zelf een datingapp gebruiken, moeten bijzonder waakzaam zijn.

Le Monde beschrijft het gebruik van deze datingapplicaties aan het front: “Soldaten moeten een document ondertekenen waarin wordt bepaald dat het gebruik van datingapplicaties en sociale netwerken moet worden vermeden.” Een kantoor dat verbonden is met de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) is ook verantwoordelijk voor het controleren van oproepen en berichten op telefoons.

Al te vaak worden soldaten echter opgelicht. Via valse accounts wordt hen geld afhandig gemaakt door vrouwen die zich als eenzaam en arm voordoen. Zij verdwijnen echter met de noorderzon van zodra er geld betaald wordt. En zo ondermijnen dating-apps ook het moreel van de troepen aan het front.

(SR and AsD for Tagtik/Source: Le Monde/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren