Tagtik

Sluitend bewijs dat de maanlanding in scène gezet was?

Een Reddit-gebruiker deelde zijn opmerkelijke kijk op misschien wel het meest bijzondere moment in de geschiedenis van de mensheid.

Reddit is een Amerikaanse sociale nieuwswebsite die geregistreerde gebruikers toelaat om zelf berichten toe te voegen in de vorm van een link, een foto of video of een eigen tekst en op deze berichten te reageren.

Het is een beeld dat ingebakken voelt in ons collectieve geheugen: astronaut Neil Armstrong zet de allereerste stappen op de maan op 16 juli 1969, meer dan 50 jaar geleden. In de jaren daarna hebben complottheoretici over de hele wereld er echter hun levenswerk van gemaakt om te bewijzen dat het allemaal niet was wat het leek.

Van de suggestie dat de schaduwen in NASA's iconische maanlandingsbeelden helemaal verkeerd zijn, tot de piste dat de filmmaker Stanley Kubrick in het geheim door de Amerikaanse regering was ingehuurd om het geheel te filmen in een studio die ergens in Amerika verborgen was.  De gekste complottheorieën doen al jarenlang de ronde. 

Volgens een gebruiker van Reddit was de reis van Armstrong en zijn collega-astronauten Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan nep. Hij probeert dit aan de hand van een nieuwe theorie te 'bewijzen'.

Bij een bericht met de titel "Welke wereldgebeurtenis denk je dat er was geënsceneerd?", wees een gebruiker op de aanwezigheid van de talloze camera's van NASA om te suggereren dat de hele missie inderdaad 'geënsceneerd' was... in zekere zin.

"Ik geloof dat de maanlanding echt was, maar ze deden hun uiterste best om zoveel mogelijk tv-camera's op de missie te zetten, dus in de meest letterlijke zin werd het opgevoerd als een mediaproductie, bijna meer dan als een wetenschappelijke missie," legde de gebruiker uit en ontvouwde het idee dat het geheel voorverpakt was, gezien door een bepaalde lens.

Een andere gebruiker benadrukte in een reactie dat er een stevige ruimtewedloop was in de jaren zestig, en de vastberadenheid van Amerika om de Russen te verslaan door het eerste land te worden dat een voet op de maan zette.

"Wetenschap was een bijzaak", stellen ze. "Het was geen geheim dat de VS het deden om de Russen te verslaan. Het was een reclamespotje voor hoe ver Amerika durft gaan. Later gebruikte NASA de wetenschap om hun budget binnen de perken te houden."

Terwijl andere Redditors geen tijd verspilden met het posten van hun eigen theorieën, bood een andere gebruiker snel een eenvoudige oplossing voor de meeste van de geopperde ideeën: namelijk het feit dat mensen over het algemeen heel slecht zijn in het bewaren van geheimen - vooral als dat al meer dan vijf decennia zou moeten zijn.

"Mensen zullen eerder dom zijn of fouten maken dan dat ze bewust een wereldwijde samenzwering opzetten waarbij niemand, van welke partij dan ook, ongeacht tegenstrijdige doelen of belangen, ooit iets verklapt", suggereren ze.

(FVDV for Tagtik/Source: Reddid - Ladbible - Joe.co/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren