Tagtik

"Nieuw Russisch offensief richt zich op regio rond Avdiivka"

Momenteel zouden 100.000 Russische troepen zich aan het hergroeperen zijn. De commandant van de Oekraïense grondtroepen vreest dan ook voor een grootschalig Russisch zomeroffensief. 

Volgens het Britse Ministerie van Defensie kan Moskou trouwens elke maand 30.000 nieuwe rekruten inzetten in het conflict met Oekraïne.

“De lente-rekrutering zal op 1 april van start gaan”. Zo kondigde Vladimir Tsimlyansky, plaatsvervangend hoofd van de afdeling mobilisatie van het Russische defensieministerie, vrijdag aan tijdens een briefing. Met de nieuwe rekrutering wil het Russische leger opnieuw tienduizenden dienstplichtigen aanwerven voor de invasie in Oekraïne.

Volgens de Russische admiraal Tsimlyansky zullen de dienstplichtigen niet ingezet worden “in de nieuwe regio’s van Rusland”, oftewel Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Rusland annexeerde die Oekraïense regio’s in 2022 na internationaal veroordeelde schijnreferenda.

Volgens een nieuwe analyse van het Institute for the Study of War zou een mogelijk nieuw Russisch offensief zich richten op één doel: de regio rond Avdiivka. Hiermee zou het Russische leger het front nabij Donetsk willen doorbreken. Eerder werd Avdiivka door Rusland veroverd, maar sindsdien zit het front weer muurvast. 

Maar ook een nieuw Russisch offensief richting Kharkiv wordt ook vooralsnog niet uitgesloten.

(SR for Tagtik/Illustration: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren