Tagtik

"Duitsland als doelwit voor Poetin? Onmogelijk!"

Volgens Oekraïens president Zelenski moet zelfs Duitsland rekening houden met een inval van Rusland als de strijd in Oekraïne verloren gaat. Militair expert Roger Housen acht dit scenario "onmogelijk", zo zegt hij bij Het Nieuwsblad.

Rusland boekt vooruitgang in Oekraïne en verwacht wordt dat de Russen in de komende weken of maanden een doorbraak zullen willen forceren om aanvoerlijnen van de Oekraïners te onderbreken.

De waarschuwing van Zelenski dat na Oekraïne "de Baltische staten, Polen, en Duitsland volgende doelwitten van het Kremlin" kunnen zijn, moet volgens oud-kolonel Roger Housen met een korreltje zout worden genomen. Hij meent dat Rusland niet beschikt over de "militaire capaciteit om Oekraïne de komende jaren volledig onder controle te krijgen of houden."

Voor een conventionele oorlog, zoals nu in Oekraïne, tussen Rusland en een NAVO- of EU-land moet niet meteen worden gevreesd: "Ik denk niet dat we schrik moeten hebben dat Russische troepen binnen een paar jaar aan de Oder of de Rijn zullen staan. Daar is Rusland militair gezien niet toe in staat", aldus Houben nog.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren