Tagtik

De 'vleesmolen': een fel gecontesteerde strategie van het Russische leger

Deze strategie die al lange tijd door Rusland gebruikt wordt, leidt tot hoge menselijke verliezen in het Russische kamp.

Woensdag meldden BBC Russian en Mediazona dat al ruim 50.000 Russische soldaten het leven hebben verloren sinds het begin van het conflict in 2022. Onder hen veel gevangenen; een bijdrage die “cruciaal is voor het succes van de ‘vleesmolen’-strategie van het Russische leger”, aldus de twee media.

‘Vleesmolen’, een uitdrukking die wordt gebruikt om de manier te beschrijven waarop Moskou zijn ‘mannen’ gebruikt om het vijandelijke kamp binnen te vallen en uit te putten. Ze worden massaal in golven gestuurd om de Russische artillerie in staat te stellen de posities van de Oekraïense strijdkrachten te identificeren. “Voor die taak werden tienduizenden gedetineerden gerekruteerd in Russische gevangenissen, in ruil voor een belofte van vrijlating”, geeft La Dépêche aan.

Uit een onderzoek van BBC Russian en Mediazona blijkt dat uit een steekproef van meer dan duizend gerekruteerde gevangenen de helft van degenen die rechtstreeks door het Russische leger waren toegewezen, stierf ‘binnen twee maanden nadat ze naar het front waren gestuurd’.

Een techniek die zijn grenzen kent
De “vleesmolen” stond slechts zeer kleine territoriale vooruitgang toe: “Rusland won slechts enkele tientallen kilometers op een front van bijna 1.000 kilometer”, benadrukt La Dépêche.

(SR by Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren