Tagtik

Een mooi gebaar: George Bennett rijdt (bijna) twee keer de Zoncolan op

De Nieuw-Zeelander George Bennett, kopman van Jumbo-Visma in deze Giro, zorgde na aankomst in de etappe die zaterdag eindigde op de Zoncolan, voor een edelmoedig en tegelijk gek gebaar.

 

Het wordt vast een van de meest opvallende beelden van deze Giro. Na een schitterende zevende plaats op de top van de mythische Zoncolan op zaterdag was George Bennett toch teleurgesteld dat hij het werk van zijn ploegmaat Edoardo Affini niet met een overwinning had kunnen bekronen. Bennett maakte er dan maar een erezaak van om zijn zwalpende ploegmaat even te helpen op de slotklim die hij zelf eerder wel al volledig had bedwongen. 
 
De Italiaan Edoardo Affini maakte samen met zijn kopman deel uit van de grote vroege vlucht van zaterdag, waarvan uiteindelijk Lorenzo Fortunato de sterkste bleek. Affini knapte enorm veel werk op om de voorsprong op het peloton in de vlakke stukken te behouden.
 
Rechtsomkeer in de afdaling
 
Die inspanning werd erg gewaardeerd door de Nieuw-Zeelandse kampioen George Bennett, maar hij was ontgoocheld dat hij dat werk niet had kunnen afmaken. Toen hij opnieuw na zijn finish de Zoncolan afdaalde op weg naar de teambus, kwam hij Affini tegen. Die had alle moeite van de wereld om naar boven te klauteren, doodop na de inspanningen die hij al had geleverd. De Nieuw-Zeelander wilde zijn teamgenoot niet in de steek laten en klom opnieuw de berg op om de Italiaan te steunen. Affini kwam uiteindelijk als 75e over de finish, 24 minuten na Lorenzo Fortunato. 
 
Een bericht op de sociale media
 
Op Instagram bedankte Bennett zijn Italiaanse ploegmaat voor al zijn werk bij de ontsnapping, met een foto van de Nieuw-Zeelander die de Italiaan mee door de moordende stijgingspercentages van de Zoncolan hielp. 

Een bericht dat hij later toelichtte: "Blijkbaar dachten velen dat ik de Zoncolan twee keer ben opgereden. Het lukte mij nauwelijks één keer, dus reed ik maar enkele honderden meters met Edo mee om hem te bedanken en mij te excuseren dat ik de zege niet had kunnen pakken."
 
(DC/ Picture : Cor Vos - Website Team Jumbo-Visma)

Ook dit kan u interesseren