Tagtik

De strijd om de bollen barst los

Na de eerste etappe in de Pyreneeën van zondag en met nog drie bergetappes voor de boeg op dinsdag, woensdag en donderdag, is de strijd om de bolletjestrui in deze Tour nog verre van beslist. Ook Wout Van Aert kan er nog steeds van dromen om de felbegeerde trui mee terug te brengen uit Parijs…
 

De Nederlander Wout Poels mocht zich zondag opnieuw in de trui voor de beste klimmer van de Tour hijsen, een trui die hij een weekje had moeten afgeven. Vier renners bevinden zich binnen 10 punten van elkaar in het bergklassement en dus belooft de strijd in de derde week hevig en spannend te worden.

De enige bron voor spanning

De strijd om de bollen is wellicht nog het enige wat voor spanning kan zorgen in deze Ronde van Frankrijk. In de laatste week van de Tour ligt de strijd nog helemaal open, want de top 4 van de beste klimmers staan op slechts 10 punten: Wout Poels (74 punten) staat aan de leiding, voor Michael Woods (66), Nairo Quintana (64) en Wout Van Aert (64). De Belgische kampioen liet zondag wel al verstaan dat hij van dit nevenklassement zeker geen doel zal maken in het vervolg van de rittenwedstrijd.

Quintana, de logische favoriet

Van de vier 'berggeiten' lijkt Quintana de meest logische kandidaat om de eindzege in dit nevenklassement te halen. Van de 145 punten die nog verdeeld moeten worden tussen nu en Parijs, zijn er 80 te winnen bij de aankomsten op de Col du Portet en Luz-Ardiden. Twee beklimmingen buiten categorie waar de Colombiaan intrinsiek de betere moet zijn van zijn concurrenten. Quintana, die in 2018 al won op de Portet en in 2013 de bergtrui veroverde, lijkt over de beste papieren te beschikken, al gaf hij ook tekenen van zwakte in de klim naar Beixalis.

Wout Poels, Michael Woods en Van Aert zullen moeten profiteren van de wedstrijdomstandigheden en proberen van ver aan te vallen of de juiste ontsnapping te vinden om de Colombiaan uit evenwicht te brengen. En daar krijgen ze nog heel wat kansen voor.

Luz Ardiden: het laatste strijdtoneel

Dinsdag wachten de Col de Port (2e Cat., 11,4 km tegen gemiddeld 5,1%), de Col de la Core (1e Cat., 13,1 km tegen 6,6%), de Col de Portet d’Aspet (2e Cat., 5,4 km tegen 6,9%) en de klim van Aspret-Sarrat (4e Cat., 850 m tegen 8,4%), op 7 km van de aankomst.

Woensdag ligt de aankomst boven op de Col du Portet (BC, 16,1 km tegen 8,7%), nadat eerst al de Peyresourde (1e Cat., 13,2 km tegen 7%) en de Col de Val Louron-Azet (1e Cat., 7,4 km tegen 8,3%) voor de wielen zijn geschoven.

Donderdag volgt een korte etappe van 130 km met twee Pyreneeënreuzen buiten categorie, de Tourmalet (17,1 km tegen 7,3%) en Luz-Ardiden (13,3 km tegen 7,4%): daar krijgen de klimmers de ultieme kans om de bolletjestrui te veroveren.

Overzicht van de puntenverdeling

Boven op elke col zal het rekenmachientje moeten worden bovengehaald en elk puntje zal beslissend kunnen zijn. Een overzicht van de te verdienen punten:

  • Buiten categorie: de 8 eerste renners aan de top krijgen respectievelijk 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten.
  • 1e categorie: de 6 eerste renners aan de top krijgen respectievelijk 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en).
  • 2e categorie: de 4 eerste renners aan de top krijgen respectievelijk 5, 3, 2 en 1 punt(en).
  • 3e categorie: de 2 eerste renners aan de top krijgen respectievelijk 2 en 1 punt(en).
  • 4e categorie: de eerste renner aan de top krijgt 1 punt.

Dubbele punten op de Portet en in Luz-Ardiden

Opgelet: voor de beklimming van de Col du Portet (laatste beklimming op woensdag) en de beklimming naar Luz-Ardiden (aankomst op de top op donderdag) worden de punten verdubbeld (zoals voor de tweede beklimming van de Ventoux). De eerste 8 aan de top krijgen respectievelijk 40, 30, 24, 20, 16, 12, 8 en 4 punten.

De beslissing over de trui voor de beste klimmer in deze Tour valt dus mogelijk pas op donderdag, in de laatste 13 kilometer bergop in de Tour van 2021.

(DC/Picture : D.Senft)

De top 10 in het bergklassement voor aanvang van de laatste week

1 Wout Poels (Ned) Bahrain Victorious 74 punten
2 Michael Woods (Can) Israel Start-up Nation 66
3 Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic 64
4 Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 64
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 41
6 Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo 27
7 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 26
8 Ben O'Connor (Aus) AG2R Citroën Team 24
9 Sergio Higuita Garcia (Col) EF Education-Nippo 24
10 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 20

Dirk Coppens

Dirk Coppens

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren