Tagtik

Premier League: Sheffield en Fulham, koningen van de owngoals

Owngoals zijn cruciale en vaak beslissende momenten in het voetbal en kunnen soms duur komen te staan voor de betrokken teams. In de Premier League worden owngoals nauwlettend in de gaten gehouden en statistisch bijgehouden.

Onlangs hebben Seamus Coleman (Everton) en Issa Kabore (Luton Town) helaas bijgedragen aan deze ongewenste statistiek. Hun fouten hebben het totaal aantal eigen doelpunten op 36 gebracht voor het seizoen, wat 4% uitmaakt van alle tegendoelpunten, een niet te verwaarlozen cijfer dat een vaak onvoorspelbaar aspect van het spel benadrukt.

De analyse van de gegevens onthult dat sommige clubs meer geneigd zijn dan andere om in hun eigen doel te scoren, een zorgwekkende trend voor de betrokken coaches en verdedigers. Deze goals kunnen communicatieproblemen of concentratieproblemen aan het licht brengen of simpelweg pech zijn. Maar de gevolgen van deze owngoals zijn des te belangrijker omdat deze doelpunten het resultaat van een wedstrijd, de eindstand, de Europese kwalificaties en zelfs degradatie kunnen beïnvloeden.

Een gedetailleerde analyse van de owngoals wijst erop dat Sheffield United en Fulham respectievelijk 5 doelpunten (6%) en 4 doelpunten (10%) tegen de eigen netten hebben gescoord. Deze toch wel ongelukkige cijfers kunnen wijzen op gebreken in de defensieve cohesie of een bepaalde kwetsbaarheid onder druk. Everton en Aston Villa volgen net erachter, met elk 3 eigen doelpunten.

Owngoals blijven een statistisch onderbelicht maar inherent aspect van het voetbal. Ze stellen het karakter en de veerkracht van spelers op de proef en benadrukken het belang van een solide en goed gecoördineerde verdediging. Voor Everton, Luton en de andere betrokken teams zal het doel zijn deze goals te verminderen en uit deze misstappen lessen voor de toekomst te trekken.

De "slechtste leerlingen" van de Premier League:

  1. Jack Robinson van Sheffield United - Betrokken bij eigen doelpunten in de wedstrijden tegen Brighton en Arsenal.
  2. Antonee Robinson van Fulham - Scoorde een eigen doelpunt in de wedstrijden tegen Sheffield United en Aston Villa.
  3.  Konstantinos Mavropanos van Brentford - Betrokken bij eigen doelpunten in de wedstrijden tegen West Ham en Burnley.

Ter herinnering: vorig seizoen maakte de Belgische verdediger Wout Faes (foto) zelfs twee owngoals in dezelfde wedstrijd tussen zijn club Leicester en Liverpool op Anfield Road op 30 december 2022.

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

Eye of the Game analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te produceren om het speelmodel van elke club te ontcijferen en om met zekerheid de sterke en zwakke punten van spelers in 37 competities en internationale competities te identificeren. Eye of the game bedient de media, clubs en spelersmakelaars en is een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

Ook dit kan u interesseren