Tagtik

Manchester City: een paradox op meerdere vlakken

Manchester City staat nu al meerdere seizoenen aan de top van de Premier League, maar ziet zich geconfronteerd met een paradox: de Citizens domineren, maar winnen niet tegen de ploegen uit de top 5, zo blijkt uit de resultaten tegen hun belangrijkste concurrenten. Deze paradox komt tot uiting in vier elementen, zo leert ons een analyse van de feiten.

Dominantie die niks oplevert

Ondanks vaak overweldigend balbezit en een offensief spelplan, heeft City slechts één doelpunt gemaakt uit dominant spel tegen de andere teams uit de top 5. Een verrassende statistiek voor een team dat bekend staat om zijn aanvalslust. Deze lage efficiëntie voor doel verraadt een frustrerende realiteit: balbezit vertaalt zich niet altijd in overwinningen, vooral in wedstrijden met een hoge inzet.

Pech hoort erbij

Ook pech speelt dit seizoen een rol bij de Sky Blues: ze verloren twee keer met 1-0, tegen Arsenal en Aston Villa, door een afgeweken bal. Pech hoort bij het voetbal, waar kleine details een groot verschil kunnen maken, onafhankelijk van tactische voorbereiding en de kwaliteit van de spelers.

Haaland, weinig trefzeker tegen de top

Erling Haaland, de rijzende ster, heeft slechts één keer gescoord tegen een team uit de top 5 (tegen Liverpool). Voor een spits van zijn kaliber is dit cijfer teleurstellend en misschien indicatief voor een reeks gemiste kansen in belangrijke wedstrijden. Is Haaland maar tijdelijk minder productief, of blijft het probleem langer duren?

Hoop blijft gerechtvaardigd

Het kan niet dat Man City het voetballen is verleerd en misschien leert het van deze ervaringen om toch nog een triomf te bereiken. Bovendien leert de geschiedenis dat het belangrijk is om tegen de zwakkere teams sterk te presteren en tegen de topteams een evenwicht na te streven. Het is een bewezen recept, zoals het succes van het seizoen 2022-2023 aantoont (zie grafiek).

Komt er een verlossing of een herhaling?

De vraag blijft: kan het team van Guardiola beter presteren in directe confrontaties met de andere topteams? De fans in het Etihad blijven optimistisch, maar de gegevens die wijzen op kwetsbaarheid, moeten beter worden. Worden we getuige van een metamorfose die de dominantie van City omzet in overwinningen of blijven De Bruyne en co in hetzelfde bedje ziek? Alleen de tijd, in combinatie met een betere strategie op stilstaande fasen en misschien een dosis geluk, zal het ons vertellen.

Afspraak zondag voor de topwedstrijd tegen Arsenal...

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

Eye of the Game analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te produceren om het speelmodel van elke club te ontcijferen en om met zekerheid de sterke en zwakke punten van spelers in 37 competities en internationale competities te identificeren. Eye of the game bedient de media, clubs en spelersmakelaars en is een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

© Eye of The Game

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manchester City : seizoen 2022-2023

Ook dit kan u interesseren