Tagtik

Liverpool: Klopp zal de beste Salah nodig hebben

Het moderne voetbal is bijzonder veeleisend en er zijn maar weinigen die kunnen concurreren met het talent van Mohamed Salah. De Egyptische vleugelspeler, die een opmerkelijk seizoen beleeft bij Liverpool, blijft tonen waarom hij zijn plaats verdient in het pantheon van de meest gevreesde aanvallers ter wereld. Met een indrukwekkende verzameling van 15 doelpunten en 9 assists blijft Salah een belangrijke troef voor de uitdagingen die de Reds te wachten staan.

Sinds zijn terugkeer van de Afrika Cup (CAN) laat de Egyptenaar minder indrukwekkende statistieken optekenen, met 1 doelpunt en 1 assist in de Premier League. Een mindere vorm die niets afdoet van een seizoen dat tot nu toe uitzonderlijk is voor de flankspeler van Liverpool. Vóór deze "drogere" periode had Salah al zijn stempel op het seizoen van de Reds gedrukt, met een reeks verbluffende prestaties, waarbij Mo het doel vond met een indrukwekkende regelmaat en precisie.

Salah heeft op meerdere manieren uitgeblonken in de kunst van het scoren, waarbij hij zijn ongelooflijke veelzijdigheid en torinstinct illustreert. Zo scoorde hij vijf keer vanop de stip, een bewijs dat hij onder druk kan presteren. Ook in situaties één-op-één presteerde hij al sterk, want hij kon 4 keer een doelman verschalken, dankzij zijn unieke combinatie van snelheid en techniek. Maar misschien was Salah het meest dreigend vanuit open spel, vooral wanneer hij vanaf zijn rechterflank naar binnen trok, want zo kon hij 6 keer scoren, onder meer met een memorabel schot van buiten de zestien.

Deze uitzonderlijke prestaties worden nu ietwat getemperd na de Afrika Cup, waarin Salah zich minder productief toont. Het raakt echter niet aan het belang van de Egyptische aanvaller voor Liverpool. Zijn doelpunten vallen vaak op het juiste moment in het laatste kwartier van elke helft (in 50% van zijn doelpunten): dat onderstreept zijn beslissende rol en het vermogen om het verloop van wedstrijden te veranderen.

Binnen de sterrenconstellatie die dit seizoen Anfield verlicht, verdient de chemie tussen Mohamed Salah en Darwin Nunez bijzondere aandacht. Nunez heeft zich sinds zijn komst bewezen als een sleutelonderdeel van de aanval van de Reds, met 10 doelpunten en 7 assists. Vier doelpunten hiervan waren het directe resultaat van de samenwerking tussen de Uruguayaan en de Egyptenaar. Een offensieve synergie die wellicht de motor van Liverpool kan zijn in de laatste fase van de competitie.

Hoewel de recente statistieken van Salah bescheiden zijn in vergelijking met zijn schitterende start van het seizoen, blijft zijn impact op het spel toch onmiskenbaar. Terwijl de titelstrijd in volle gang is, zou de Egyptenaar wel eens de grootste troef van Liverpool kunnen worden dat ervan droomt om Klopp een onvergetelijk afscheid te geven. De toekomst zal uitwijzen of Salah zijn sprankelende vorm zal hervinden om zijn team tot een hoger niveau te brengen in de beslissende momenten van het seizoen.


(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

Eye of the game analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te produceren om het speelmodel van elke club te ontcijferen en om met zekerheid de sterke en zwakke punten van spelers in 37 competities en internationale competities te identificeren. Eye of the game bedient de media, clubs en spelersmakelaars en is een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

Ook dit kan u interesseren