Tagtik

De kunst van stilstaande fasen: Brentford raakt buiten adem in de strijd om het behoud

In drie seizoenen tijd zijn de statistieken van Brentford op stilstaande fasen flink gekelderd. Een analyse van deze daling op basis van feiten...

De sleutel tot overleven
 
Toen Brentford in de Premier League arriveerde, was hun strategie duidelijk: domineren bij stilstaande fasen. De statistieken van het seizoen 2021/2022 ondersteunen deze bewering met een indrukwekkend totaal.
 
Corners waren het dodelijke wapen van de Bees, met 5 doelpunten in deze situaties, maar ze waren ook zeer effectief bij indirecte vrije trappen, waaruit maar liefst 6 doelpunten vielen. Hetzelfde gold voor ingooien, wat voor Brentford veel meer is dan een eenvoudige manier om de bal weer in het spel te brengen en wat 4 doelpunten opleverde. In totaal waren doelpunten uit stilstaande fasen, exclusief penalty's, een substantieel deel van hun totaal met 15 doelpunten uit dergelijke situaties, wat het cruciale belang van dit aspect van hun spel benadrukt.
 
Hoogtepunt en regressie
 
Het volgende seizoen, 2022/2023, ging Brentford nog een stap verder. Hun ingestudeerde nummertjes bij corners werden nog vruchtbaarder, met dubbel zoveel goals als in het vorige seizoen: 10 stuks. Vrije trappen werden direct omgezet in punten, met 5 doelpunten, waarvan 2 uit directe vrije trappen! Over het algemeen was hun beheersing van stilstaande fasen opvallend met een toename van hun totaal naar 18 doelpunten uit stilstaande fasen, een duidelijke demonstratie van hun werk en focus op dit aspect van het spel. Brentford kon zo een rustig seizoen doormaken en ontspannen aan het einde van het seizoen.
 
Huidig seizoen - Een afnemende dreiging
 
Dit seizoen is de trend echter niet dezelfde en onthult het een zorgwekkend probleem. De cijfers van Brentford bij stilstaande fasen zijn aanzienlijk gedaald. Corners, ooit hun belangrijkste kracht, zijn teruggevallen naar 5 doelpunten, zoals in hun eerste seizoen bij de elite. Directe vrije trappen zijn stabiel gebleven, maar de effectiviteit bij indirecte vrije trappen is verslechterd met slechts 1 doelpunt. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan conversie bij ingooien, wat bijzonder eigenaardig is voor dit team. Dit seizoen is het totaal aantal doelpunten uit stilstaande fasen bijna gehalveerd tot 8, wat een zwakte aangeeft die de tegenstanders van Brentford mogelijk hebben ontcijferd en waarop ze zich hebben aangepast.
 
Analyse van de achteruitgang
 
Wat gaat er dan mis voor Brentford dit seizoen? De gegevens spreken boekdelen. De daling in effectiviteit bij stilstaande fasen is opvallend. Bij corners lijken hun tactieken voorspelbaar of minder innovatief te zijn geworden, zoals blijkt uit de aanzienlijke daling van het aantal doelpunten. De afname van 6 naar 1 doelpunt bij indirecte vrije trappen is het resultaat van een gebrek aan precisie of creativiteit, die in voorgaande seizoenen wel aanwezig was. Zelfs de ingooien hebben hun scherpte verloren, wat bijdraagt aan minder totale doelpunten.
 
Spelers die veranderen
 
Bepaalde veranderingen binnen de kern hebben direct invloed gehad op de prestaties van Brentford bij stilstaande fasen. Het verlies van Christian Eriksen, een meester in dit aspect, werd gevoeld; zijn vertrek liet een creatieve leegte achter bij de uitvoering. De schorsing van Ivan Toney, cruciaal zowel in de afwerking als in de lucht, heeft ook de aanvallende dreiging van het team bij deze spelmomenten verminderd. Bovendien heeft de verminderde precisie van Mathias Jensen bij stilstaande situaties verder bijgedragen aan deze afname in prestatie.
 
 

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

Eye of the Game analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te produceren om het speelmodel van elke club te ontcijferen en om met zekerheid de sterke en zwakke punten van spelers in 37 competities en internationale competities te identificeren. Eye of the game bedient de media, clubs en spelersmakelaars en is een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

 

Ook dit kan u interesseren