Tagtik

De affaire Platini-Blatter: waarom dit maar blijft duren

Nadat Michel Platini twee jaar geleden in eerste aanleg was vrijgesproken, hebben donderdag de rechters die hem in een tweede proces opnieuw moesten berechten, zich teruggetrokken.

Michel Platini was verheugd dat hij op 8 juli 2022 “een eerste wedstrijd had gewonnen”, na zijn vrijspraak door het Federale Strafhof in Bellinzona in de zaak van de “verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (destijds 1,8 miljoen euro)” in verband met het “FIFAgate”-schandaal.

Het was een overwinning na bijna zeven jaar procederen en een proces van twee weken, waarin ook medeverdachte Sepp Blatter (88), de voormalige voorzitter van de FIFA, werd vrijgesproken. Maar de 68-jarige Platini wist dat hij zich maar tijdelijk opgelucht mocht voelen in deze zaak, waarin hij vooral werd verdacht van “fraude”. In oktober 2022 begon een nieuwe fase bij de Zwitserse rechtbanken, na het beroep tegen deze vrijspraak dat werd gestart door het Openbaar Ministerie van de Zwitserse Confederatie. Dat diende een klacht in en opende zo de deur naar een tweede proces.

Tegelijkertijd heeft Platini beroep aangetekend om de rechters van het Hof van Beroep te diskwalificeren. Ook op dit punt heeft hij nu genoegdoening gekregen in deze eindeloze juridische saga die ook in de media werd uitgespeeld. Donderdag kondigde het federale gerechtshof in Lausanne in een persbericht aan dat het verzoek was geaccepteerd.

Het onderwerp van dit geschil is een voormalige aanklager, Olivier Thormann, die in 2015 de strafzaak tegen Blatter inleidde. Deze Thormann won later een zetel als… voorzitter van het Hof van Beroep van het Federale Strafhof. Platini had daarom gevraagd om de terugtrekking van het hele Hof van Beroep (rechters en griffiers). Daarin heeft hij nu dus zijn gram gehaald.

”Michel Platini is blij met de uitspraak van het Federale Hof,” verklaarde zijn Duitstalige advocaat Dominic Nellen. ”Hij verwacht ook een duidelijke vrijspraak in hoger beroep (…) en [hij] is blij dat het Hof van Beroep nu zal bestaan uit neutrale rechters die in staat zijn om een neutraal en kritisch oordeel te vellen over de zaak, en in het bijzonder over de rol van Olivier Thormann”.

Deze nieuwe ontwikkeling geeft geen indicatie van de datum van het komende proces in hoger beroep, dat automatisch is uitgesteld door dit deel van de procedure. Het zou dus op zijn minst tien jaar na het uitbreken van de affaire kunnen plaatsvinden.

(Alban Traquet/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren