Tagtik

Nieuw 'schandaaltje' in schaakwereld

In het Canadese Toronto wordt momenteel het kandidatentoernooi gespeeld om uit te maken wie het volgend jaar mag opnemen tegen de Chinees Ding Liren in de strijd om de wereldtitel schaken. Het toernooi kent een 'schandaaltje'.

Alireza Firouzja, geboren in Iran, maar uitkomend voor Frankrijk, doet het niet zo goed en bengelt in de onderste regionen van het voorlopige klassement. Van zijn team zal hij wellicht te horen krijgen dat hij beter moet presteren, maar hij kreeg ook advies van de hoofdscheidsrechter: die vindt dat hij zijn schoeisel moet aanpassen. 

Tijdens een partij leidden de luidruchtige voetstappen van Firouzja tot klachten van andere spelers. Arbiter Aris Marghetis adviseerde Firouzja om minder dicht bij de tafels van zijn tegenstanders te lopen of zachtere schoenen te dragen om de geluidsoverlast te verminderen. 

Marghetis erkende dat de voetstappen van de meeste spelers hoorbaar zijn door krakende vloeren, maar die van Firouzja waren bijzonder luid en storend. Firouzja, gefrustreerd door het incident, uitte kritiek aan het adres van Marghetis op sociale media. 

(HL/Source: X, Reuters/Illustration picture: eloiroudaire77 on Pixabay)

 

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren