Tagtik

Barça gelooft nog steeds in aanblijven Xavi

De toekomst van Xavi is nog steeds onzeker, ondanks de aankondiging twee maanden geleden dat hij Barça aan het einde van het seizoen zou verlaten. De clubleiding, gedwongen door nieuwe financiële verplichtingen, laat de deur voor hem open.

Xavi Hernandez, de 44-jarige legende van Barcelona, kondigde zijn vertrek aan op 27 januari, na een zware 3-5 thuisnederlaag tegen Villarreal. Joan Laporta, de voorzitter van de club, zei in een interview met Mundo Deportivo tijdens de interlandbreak: “Iedereen die naar Barça wil komen zal moeten wachten tot het einde van het seizoen, en we zullen niets doen totdat Xavi zijn beslissing heeft genomen. Maar de beslissing is al genomen en is ook bekendgemaakt. En volgens de entourage van de voormalige aanvoerder is het onherroepelijk."

Toch waait er een nieuwe wind in Catalonië, in de eerste plaats omdat de resultaten goed zijn. Sinds de zware nederlaag tegen het team van trainer Marcelino is Barça 10 wedstrijden ongeslagen in alle competities (waaronder 7 overwinningen). Bovendien is Barcelona geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League.

Over Xavi blijft Laporta evenwel min of meer op de vlakte: “Hij zegt dat zijn beslissing onomkeerbaar is. Als er dingen veranderen, moet hij het ons vertellen”, aldus de sportief directeur op Cadena SER.

Voorlopig wacht Barcelona op het resultaat van de Europese kwartfinale tegen PSG (heenwedstrijd op 10 april, terugwedstrijd op 16 april). Er zijn echter een aantal mogelijke kandidaten: Hansi Flick (die vrij is en die Pini Zahavi, een goede vriend van Laporta, als makelaar heeft) lijkt de meest voor de hand liggende.

Economisch gezien heeft de club momenteel echter niet de middelen om een hoog salaris te bieden. Xavi komt niet in de buurt van de salarissen van zijn collega’s zoals Carlo Ancelotti en Diego Simeone. Het bruto maandsalaris van Xavi wordt geschat op 320.000 euro, dat van Ancelotti op 910.000 euro en dat van Simeone zelfs op 2,83 miljoen euro.

Hoewel Laporta zich optimistisch heeft getoond over de economische problemen, kan de beperkte speelruimte op de transfermarkt sommige kandidaten verontrusten. Xavi maakte hier echter een troef van door de nadruk te leggen op de jeugdopleiding.

Voor het eerst in vele maanden wordt Barça, dat in financiële moeilijkheden verkeert, verscheurd door een balans die maar moeilijk te controleren is. Xavi staat onder druk, is erg nerveus en neemt de kritiek op hem en zijn club ter harte. Als zijn club hem nodig heeft om financiële of sportieve redenen, zal het Barcelona-icoon er altijd staan, zo verklaarde hij al eerder.

(L'Equipe via Tagtik)

Ook dit kan u interesseren