Tagtik

VS houdt zich klaar voor een ongekende invasie

Tussen nu en eind april zal zich in een deel van de Verenigde Staten een zeldzaam fenomeen voordoen: miljarden cicaden, behorend tot twee verschillende broedsels, zullen naar verwachting uit de grond komen. 

Moeten Amerikanen zich zorgen gaan maken? Volgens de *National Wildlife Federation*, zoals gemeld door *The Daily Digest*, hebben cicaden een buitengewone levenscyclus en worden ze beschreven als "in wezen nuttige" insecten. Ze leven het grootste deel van hun leven (wel 13 tot 17 jaar!) als larven, verborgen in de grond. 

In de grond eten cicaden plantenwortels tot ze volwassen zijn. In de lente komen ze dan uit hun schuilplaats "om een paar weken boven de grond te leven voordat ze sterven". Dankzij hun levenscyclus kunnen entomologen het precieze moment bepalen waarop een broedsel verschijnt.

Het gaat hier niet op de cicaden zoals we die kennen van het zuiden van Frankrijk, maar wel over Amerikaanse cicaden waarbij in zeer zeldzame gevallen er twee broedsels tegelijk kunnen uitkomen. En precies dat zal in 2024 gebeuren: voor het eerst in meer dan 200 jaar zullen broedsel XIX, dat elke 13 jaar verschijnt, en broedsel XIII, dat elke 17 jaar verschijnt tegelijkertijd verschijnen. Volgens een Amerikaanse entomoloog zouden in de lente van 2024 wel eens een biljoen cicaden kunnen uitkomen.

(Fausto with AsD/Source: Time, NYT, The Daily Digest/Illustration picture: Bill Nino on Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren