Tagtik

Uitgespuwde kauwgom zorgt na 40 jaar voor doorbraak in moord op studente (19)

In 1980 werd de toen 19-jarige Barbara Tucker aangerand en vermoord in Gresham, nabij het Amerikaanse Portland. Veertig jaar lang was er geen spoor van de dader. Maar recent werd de moordenaar gevonden, dankzij de vondst van een uitgespuwde kauwgom.

De nu 60-jarige Robert Plympton zit inmiddels veilig en wel achter slot en grendel. Een rechter in de Amerikaanse staat Oregon bevond hem deze maand schuldig aan de moord op Barbara Tucker. Hij riskeert levenslang, maar omdat hij slechts 16 jaar was op het moment van de feiten, zou hij na 30 jaar celstraf vervroegd kunnen vrijkomen.

Frustrerende cold case 
De 19-jarige Barbara daagde in 1980 niet op in de les bedrijfskunde en ze werd dood aangetroffen nabij een parking op de campus. Ze bleek ontvoerd, aangerand en doodgeslagen. 

Het bleef al die jaren in het duister tasten in de zoektocht naar de dader. De Amerikaanse media sprak van een echte 'cold case'. Maar door een uitstrijkje dat tijdens de autopsie was genomen, kon vele jaren later een stap voorwaarts gezet worden in het onderzoek. In 2000 stelde de politie met nieuwe technieken een DNA-profiel van de dader op, op basis van dat uitstrijkje. Er kwam echter geen match uit de DNA-databanken. De doorbraak kwam pas nog een twintigtal jaar later, in 2021, toen speurders het het DNA-profiel lieten analyseren door Parabon NanoLabs, een techbedrijf uit Virginia dat gespecialiseerd is in DNA. Zij zagen een grote waarschijnlijkheid dat de dader rood haar had.

Roodharige man en familielijn die in het leger vocht
Door het urenlang uitspitten van stambomen en opzoeken van dienstplichtigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gediend, kwamen de speurders uit bij Robert Plympton: een inmiddels kale man, die rood haar had. 

Bingo!
De politie schaduwde de man en toen speurders hem tijdens een fietstochtje een kauwgom zagen uitspuwen, raapten ze die op. Zijn DNA bleek te matchen met de DNA-sporen in het uitstrijkje van het slachtoffer. Hij werd opgepakt op 8 juni 2021. Hij verschijnt nu voor de rechtbank en zal weldra zijn straf kennen voor de moord op de 19-jarige studente in 1980.

Robert Plympton ontkent de feiten, maar werd wel schuldig bevonden. Hij had trouwens voor deze rechtszaak al een strafblad. Hij liep onder meer een veroordeling op voor “tweedegraads ontvoering” in 1985 in Multnomah County.

(FVDV for Tagtik/Source: Daily Mail - NBC/Picture by Gaspar Zaldo for Pexels) 

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren