Tagtik

"Piek epidemie in België verwacht begin april"

Op de dagelijkse update van het Crisiscentrum is duidelijk geworden dat de cijfers over de coronacrisis nog altijd een stijgende lijn vertonen: er werden 42 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, maar vooral het aantal besmettingen steeg in de voorbije 24 uur in grote mate, met 1.298 nieuwe besmettingen tot in totaal 6.235 gevallen.

Voor viroloog Steven Van Gucht is het voorlopig nog niet mogelijk zich met zekerheid uit te spreken over de duur van de epidemie en het moment van de verwachte piek.

"De modellen die we volgen, voorspellen dat we begin april een piek mogen verwachten," aldus Van Gucht die meteen ook een voorwaarde daaraan vastkoppelt. "Dat is op voorwaarde dat we met z'n allen onze contacten met 50 procent gereduceerd hebben, en we weten niet zeker met hoeveel procent we onze contacten verminderd hebben. Misschien is dat meer, misschien is dat minder."

"Als dat meer dan 50 procent is, valt de piek misschien iets vroeger. Is dat minder dan 50 procent zal die wat later vallen en duurt de uitbraak ook langer", aldus de viroloog nog.
"We moeten ook goed beseffen dat wanneer we de piek bereiken, we nog maar in de helft van in de uitbraak zitten. Er zullen nadien nog een aantal moeilijke weken volgen met een neergaande beweging."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, De Standaard, De Morgen/Picture: Med Ahabchane via Pixabay)

Ook dit kan u interesseren