Tagtik

"Onrustwekkende evolutie coronavirus in Zweden"

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stijgt opnieuw abnormaal snel in Zweden. Vooral in de regio rond Göteborg, na hoofdstad Stockholm de grootste stad van het land, wordt er een sterke toename geconstateerd. Dat bericht de Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell.

Zweden kent nu officieel 41.883 besmettingen met het coronavirus, waarvan er volgens de statistieken van het ministerie van Volksgezondheid woensdag meer dan 1.000 werden gemeld. In totaal overleden al 4.562 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in Zweden. Ook afgelopen dinsdag werden er 900 nieuwe coronagevallen gerapporteerd, terwijl het gewone cijfer op weekdagen rond de 700 schommelt. Er werden 20 nieuwe overlijdens gemeld. Staatsepidemioloog Anders Tegnell beschreef de cijfers donderdag op de dagelijkse persconferentie als "een onrustwekkende evolutie". Volgens Tegnell, die woensdag nog toegaf dat hij bij een nieuwe uitbraak sommige zaken anders zou aanpakken, is er niet meteen een verklaring voor de stijging te vinden. Samen met de provincie Västra Götaland onderzoekt Volksgezondheid de stijging daar. Vorige week lieten verschillende ziekenhuizen in de regio al verstaan dat ze een stijging in het aantal nieuwe opnames merkten. "Dit is zeker onrustwekkend", aldus Tegnell, "zeker wanneer het gebeurt in een grootstadregio met veel volk dicht bij elkaar. Dit zijn omstandigheden waarvan we al langer weten dat ze een grote verspreiding kunnen veroorzaken."

'Enerzijds goed nieuws omdat jongeren minder snel zwaar ziek worden'
Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bij ouderen neemt af in Zweden, terwijl die onder de jongere bevolking net toeneemt. Dat wil zeggen dat het virus zich dus opnieuw vlotjes onder de actieve bevolking verspreidt.

Premier kondigt toch versoepelingen aan
Ondanks de stijgende curve kondigde Zwedens premier Stefan Löfven donderdag op een persconferentie nieuwe versoepelingen aan voor het binnenlandse reisverkeer. Vanaf 13 juni mogen burgers die symptoomvrij zijn zich weer vrij door het hele land verplaatsen. Het aantal dagelijkse doden en de bezetting op de afdelingen intensieve zorg in het land rechtvaardigen die versoepelingen, aldus de sociaaldemocraat. De premier houdt wel een stok achter de deur: "Deze beslissing betekent niet dat het gevaar voorbij is. Het betekent niet dat het leven terug normaal wordt: andere restricties blijven gelden. Als de curve van het aantal zwaar zieken stijgt, zullen er nieuwe restricties komen."

Zweedse aanpak ter discussie
Zweden koos van bij de uitbraak van het coronavirus voor een veel lossere aanpak dan de meeste andere Europese landen. De Zweedse regering rekende vooral op het gezond verstand van de inwoners en liet veel bars, restaurants, scholen en fitnesscentra dan ook open. Ook bijeenkomsten met minder dan 50 bezoekers waren er lange tijd toegelaten. Deze aanpak lijkt nu als een boemerang terug te komen in het gezicht van de Zweedse regering.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren