Tagtik

Nieuwe coronavariant 'Pirola' is erg besmettelijk

Terwijl in Nederland de hoogste coronagolf ooit gemeten werd, is er in België sprake van de op één na grootste coronagolf ooit. We zitten ook in het griepseizoen, maar voorlopig liggen meer mensen met corona dan met griep in de ziekenhuizen. 

Een nieuwe coronasubvariant verspreidt zich momenteel razendsnel. De pirola-variant van het coronavirus rukt op in Nederland en België. Uit laboratoriumtesten blijkt dat een subvariant van pirola momenteel meer dan de helft uitmaakt van de coronabesmettingen in België. Deze versie wordt ook wel de BA.2.86-variant genoemd, een afstammeling van de ‘omikron-familie’. Momenteel is JN.1, een subvariant van pirola, dominant. Pirola is immers heel besmettelijk, benadrukken virologen. Dat is ergens wel logisch aangezien ze het anders niet zouden halen van de vorige variant. 

Wat met de feestdagen?
“Het is moeilijk te voorspellen of corona na de feestdagen verder doorstijgt, maar van het griepvirus zijn we zeker dat de cijfers nog fors omhoog gaan, tot maal vijf. We staan nog maar aan het begin van de griepepidemie, de verwachting is dat we de piek eind januari of begin februari bereiken”, stelt viroloog Steven Van Gucht over de situatie in België in Het Nieuwsblad.

(Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren