Tagtik

Nieuw Vlaams boerenprotest: "Er staat iets groots te gebeuren"

De Vlaamse boeren plannen een nieuwe protestactie: komende donderdag, 14 maart, willen ze de toegangswegen tot de Vlaamse havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge blokkeren.

"De maat is vol. Wij willen respect en gehoor van de regering. Weg stikstofakkoord! Weg natuurherstelwet! Stop aankoopgronden voor altijd! GROTE ACTIE 14 maart. Laatste kans voor ons als bezorgde PRIMAIRE sector": die oproep staat te lezen op de sociale media.

Opmerkelijk is dat Benedikt Sas, directeur Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) en professor voedselveiligheid (UGent), door de actiegroepen Verenigde Jonge Landbouwers en Farmers Defence Force naar voren wordt geschoven als woordvoerder. Hij deed onder meer onderzoek naar stikstof en verklaart bij HLN dat het niet correct is om "om 95 procent van de ammoniak aan landbouw toe te schrijven". 

Dat percentage zou volgens internationale studies veel lager liggen: 40 tot 49 procent van de ammoniak is afkomstig van verbranding (van industrie en verkeer), de overige 51 tot 60 procent is te verdelen over menselijke bronnen (riolering), de natuur zelf (want ook de natuur produceert ammoniak) en ten slotte landbouw. 

Het Farmers Defence Force is bijzonder strijdvaardig en plant ook zelf een nieuwe actie over ongeveer twee weken: "We zijn met allerlei zaken bezig. Onze nieuwe actie zal bovendien samen met burgers zijn: met motorcrossers, vissers, jagers en paardenliefhebbers. Er staat iets groots te gebeuren. De kracht van het volk zal Brussel nog doen beven."

(HL/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren