Tagtik

Huisartsen boos: "Belgen mogen niet weten of ze besmet zijn"

In een koninklijk besluit dat twee weken terug werd gepubliceerd staat dat "alleen patiënten die beantwoorden aan de criteria die binnen de testrichtlijnen van Sciensano vallen, in aanmerking komen voor een PCR-test of antigeenserologie": alleen zij kunnen dus worden getest op het coronavirus en dat is niet naar de zin van artsenvereniging BVAS.

"Dat betekent dat een werkgever die zijn personeel wil testen, of een burger die om welke reden dan ook zijn statuut wil kennen, dit niet zal mogen doen", aldus Philippe Devos, voorzitter van BVAS, bij Het Nieuwsblad. "Voor de burger blijven er dan twee mogelijkheden over: liegen tegen zijn arts om aan de criteria te voldoen, of zich laten screenen in buurlanden waar het wel kan, zoals Duitsland of Luxemburg."

Volgens de artsenvereniging is het verbod een louter politieke beslissing van minister van Volksgezondheid De Block, officieel om het risico op een tekort aan testen te voorkomen. Een non-argument, zo zegt Devos nog: "Zolang er geen tekort dreigt, hebben de Belgen het recht om te weten of ze besmet zijn met het coronavirus".

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Belga)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren