Tagtik

Deze zomer reserveren op het strand?

De kans dat de Belgische bevolking deze zomer naar het buitenland op reis kan, is heel klein. Maar is België groot genoeg om iedereen in eigen land op vakantie te laten gaan? Dreigen de kust, de Ardennen en toeristische trekpleisters niet overspoeld te raken met (dag)toeristen?

Zo berekende De Standaard dat België met zijn 67 kilometer kustlijn over ongeveer 60.000 meter strand beschikt. Met de regel van de social distancing van 1,5 meter en 0,5 meter per persoon is er in de lengte dus plaats voor 30.000 mensen. Met een breedte van ongeveer 50 meter is er op de Belgische stranden plaats voor zo'n 360.000 mensen: dit betekent zo'n 3 procent van de Belgische bevolking die 11,5 miljoen mensen telt.

"Als de afstandsregels van kracht blijven, kunnen het openbaar vervoer en de toeristische bestemmingen die toeloop niet aan. Reken ook op overvolle wegen", zo zegt Jan van der Borg, professor toerisme­management aan de KU Leuven bij De Standaard. Hij ziet maar één oplossing: via een reservatiesysteem een beperkt aantal mensen toelaten op toeristische trekpleisters.

"Het zou kunnen dat landen wat gaan poolen, waarbij Frankrijk bijvoorbeeld Nederlanders en Belgen toelaat, waardoor reizen naar het buitenland beperkt mogelijk blijft", aldus de professor nog. "Maar ik denk toch dat er weinig mensen staan te springen om op reis te gaan naar pakweg Spanje, dat zwaar door corona getroffen is."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren