Tagtik

De beste landen voor vrouwen? België op plaats 10!

Volgens het Global Gender Gap van het World Economic Forum (WEF), een jaarlijks verslag over de stand van zaken over de (on)gelijkheid van mannen en vrouwen, verkleint de kloof tussen mannen en vrouwen, maar zal het toch nog 131 jaar duren voor mannen en vrouwen gelijk worden behandeld. Een volledige gelijkheid is nog in geen enkel land bereikt.

In het rapport gaat het alleen over mannen en vrouwen, niet over non-binaire of andere identiteiten. Voor het opstellen van het rapport wordt rekening gehouden met onder meer de economische participatie van vrouwen (zoals de kloof in inkomen, werkgelegenheid en leiderschapsrollen), het opleidingsniveau (maatregelen zoals alfabetiseringsgraad en inschrijvingen in het onderwijs), gezondheid en overleving (zoals de levensverwachting) en politieke empowerment (vrouwelijke vertegenwoordiging in het parlement, ministeriële functies en jaren met een mannelijk of vrouwelijk staatshoofd). 

Het land met de kleinste kloof is IJsland, waar de kloof tot 91,2% is gedicht, gevolgd door Noorwegen (87,9%), Finland (86,3%) en Nieuw-Zeeland (85,6%). Daarna volgen nog in de top 10 Zweden (81,5%), Duitsland (81,5%), Nicaragua (81,1%), Namibië (80,2%), Litouwen (80%) en… België (79,6%). Nederland staat pas op de 28e plaats (77,7%).

(PP/Source: BBC, weforum.org/Picture: Tim Mossholder on Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren