Tagtik

1 op 5 zorgverleners wil stoppen

De zware omstandigheden waarin ze de epidemie met het coronavirus moeten aanpakken, laat sporen na bij de zorgverleners. Uit een bevraging bij zo’n 8000 medewerkers van onder meer ziekenhuizen en woonzorgcentra blijkt dat 1 op 5 van hen uit het beroep willen stappen. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Sinds maart volgt ZorgSamen, een consortium dat koepel Zorgnet-Icuro oprichtte, het welzijn van de zorgverleners tijdens de coronacrisis. Professor Kris Vanhaecht van het Instituut voor Gezondheidszorgbeleid aan de KU Leuven, die de bevraging leidt, verminderen wel de acute stressreacties in vergelijking met de vorige maanden.

Professor Vanhaecht ziet dat veel zorgverleners vermoeid en neerslachtig blijven en dat ze ook meer lichamelijke klachten melden, zoals hoofd- en spierpijn, een drukkend of benauwd gevoel en hyperventilatie. "We moeten dit goed blijven opvolgen. De combinatie van psychische en fysieke klachten maakt het risico op uitval groter", zo verklaart hij.

De komende vakantie wordt belangrijk: "De druk moet nu omlaag. Mensen moeten in de zomervakantie echt reserves kunnen opbouwen. Zeker ook omdat we klaar moeten zijn voor een mogelijke tweede coronapiek in het najaar", aldus professor Vanhaecht nog.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, Het Laatste Nieuws/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren