Tagtik

Met deze sluwe dwang worden Russen overtuigd om te gaan stemmen

Vladimir Poetin wil ervoor zorgen dat heel wat Russen gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen, en daarvoor worden echt alle middelen ingezet.

Overheidsinstanties in het hele land hebben hun toevlucht genomen tot verschillende trucs en manipulaties om een zo groot mogelijke opkomst te garanderen. Werknemers en studenten uit de publieke sector werden gedwongen te stemmen. Zo worden medewerkers van begrotingsinstellingen en overheidsbedrijven bij het verlaten van de stembureaus gedwongen een foto te laten nemen met een certificaat van de plaatselijke gouverneur waarin hun stem wordt bevestigd.

Volgens sommige verslagen wordt staatspersoneel en militair personeel naar stembureaus gebracht en gedwongen foto’s te maken ‘voor verslaggeving’.

Geschenken, wodka en scherpe controles
In Oefa werden kleuterschoolmedewerkers verplicht aanwezig te zijn en hun aanwezigheid in de stembureaus moesten ze bewijzen met een post op social media met de 'juiste' hashtags.

Kiezers werden ook aangetrokken door verschillende "geschenken" en de organisatie van evenementen.

Dezelfde getuigeverslagen komen uit Oefa, waar waarnemers zeggen dat elke tweede persoon die bij een plaatselijk stembureau aankwam, naast de stembus werd gefotografeerd om verslag uit te brengen aan hun superieuren. In sommige gevallen nam het hoofd van de kiescommissie van het district persoonlijk foto's van kiezers. Studenten van de Ufa Motor Transport School werden dan weer gedwongen te stemmen zonder identiteitsbewijs of certificaat van hun stembureau. Toen ze hun stembiljet kregen, kregen ze te horen “je weet op wie je moet stemmen”.

(Tagtik/Source: The Insider/Photo: Wuestenigel via wikiCommons under license Creative Commons CC BY 2.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren