Tagtik

Meerderheid van de Russen wil staakt-het-vuren in Oekraïne

Ruim twee jaar na het begin van de invasie van Oekraïne spreekt een meerderheid van de Russische bevolking een zekere vermoeidheid uit over het conflict en roept op tot een oplossing. Zo meldt Statista, het referentieportaal voor statistieken.

Begin 2024 verzamelde een onderzoek van het onderzoeksproject Chronicles de meningen van 1.602 personen in heel Rusland. Het belangrijkste doel van dit onderzoek was om de gevoelens van de Russen over de oorlog in Oekraïne te analyseren, door hun wensen te vergelijken met de vooruitzichten op een vijfde termijn voor Vladimir Poetin, in het geval van herverkiezing dit jaar. Nu de verkiezingen van maart naderen, bieden deze resultaten waardevol inzicht in het Russische electorale klimaat.

Volgens gegevens uit de infographic van Statista spreekt 58% van de ondervraagde Russen de wens uit voor een staakt-het-vuren met Oekraïne, maar gelooft slechts 29% dat Poetin dit zal verwezenlijken. Op dezelfde manier streeft meer dan de helft van de respondenten naar het opheffen van de sancties en het herstel van de betrekkingen met het Westen, maar minder dan een derde is ervan overtuigd dat dit werkelijkheid zal worden bij de herverkiezing van Poetin. Bovendien wil 49% van de deelnemers een verhoging van het militaire budget, terwijl 72% gelooft dat Poetin dit zal bereiken. De zorgen en verwachtingen van de Russische bevolking lijken dus aanzienlijk af te wijken van het beleid dat wordt verwacht in het geval van een nieuw mandaat van de huidige leider van het Kremlin.

(Tagtik/Source: Statista (Tristan Gaudiaut) and Chronicles/Picture: Michael Parulava via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren