Tagtik

Oekraïne waarschuwt de paus: het zal nooit de witte vlag hijsen!

Kiev reageert heftig op de oproep van paus Franciscus op zondag 10 maart. De Oekraïense leiders hebben beloofd nooit voor Rusland te zullen capituleren, als reactie op de oproep van de paus die de oorlogvoerende partijen opriep om “de moed te hebben om de witte vlag te hijsen en te onderhandelen”.

"Onze vlag is geel en blauw. Dit is de vlag waarvoor we leven, we sterven en zegevieren. We zullen nooit andere vlaggen hijsen", antwoordde het hoofd van de Oekraïense diplomatie, Dmytro Kuleba, in een bericht op X (Twitter ).

Dmytro Kuleba aarzelde daarbij niet om de Kerk tot de orde te roepen en herinnerde zijn volgers aan de soms onrustige rol van paus Pius XII tegenover het naziregime en zijn bondgenoten, een rol die echter nog steeds door bepaalde historici wordt betwist. “Als het om de witte vlag gaat, kennen we de strategie van het Vaticaan in het eerste deel van de 20e eeuw. Ik roep op om herhaling van de fouten uit het verleden te vermijden en Oekraïne en zijn volk te steunen in hun strijd voor het leven”, voegde hij eraan toe. Dmytro Kuleba hoopt ook dat paus Franciscus “de gelegenheid zal vinden om een ​​canoniek bezoek aan Oekraïne te brengen.”

In een interview op de Franstalige Zwitserse openbare televisiezender RTS op zaterdag riep paus Franciscus, ondervraagd over de situatie in Oekraïne, op om "zich niet te schamen om te onderhandelen voordat de zaken erger worden".

“Ik geloof dat de sterksten degenen zijn die de situatie zien, aan de mensen denken en de moed hebben om de witte vlag te hijsen en te onderhandelen”, zei hij. Een voorstel dat meteen doet denken aan een ander voorval, toen paus Franciscus in de eerste maanden van de Russische invasie Rusland niet duidelijk als agressor wilde aanwijzen. 

(Tagtik/Source: RTS/Picture: Karollyne Videira Hubert via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren