Tagtik

Duitsland past ontwerp van nummer 4 op shirt aan wegens gelijkenis met nazi-symbool

De Duitse voetbalbond kondigde maandag aan het ontwerp van het nummer 4 op het nieuwe shirt van de Mannschaft te zullen veranderen. Een paar dagen eerder wezen internetgebruikers op de gelijkenis tussen het nummer 44 en het symbool van de SS, een van de beruchtste nazi-organisaties.

Het nieuwe shirt van het Duitse nationale team ziet er prachtig uit, maar de belettering is niet zo fraai. Nadat er een controverse was ontstaan op sociale netwerken vanwege de gelijkenis van het nummer 44 met het symbool dat werd gebruikt door nazi-SS-eenheden, kondigde de Duitse voetbalbond (DFB) maandag aan dat het ontwerp van het nummer vier op het nieuwe shirt zou worden gewijzigd.

“De DFB controleerde de nummers 0-9 en legde vervolgens de nummers 1-26 ter beoordeling voor aan de UEFA. Geen van de betrokken partijen zag enige gelijkenis tot nazi-symboliek in het proces van het creëren van het shirtontwerp,” zei de DFB in een verklaring op X.

“Desondanks nemen we de opmerkingen zeer serieus en willen we geen platform bieden voor discussie… we zullen een alternatief ontwerp voor het nummer 4 ontwikkelen en dit afstemmen met de UEFA.”

Adidas, de officiële uitrustingsleverancier van de DFB, had al verklaard dat het het nummer 44 uit zijn assortiment van personaliseringsopties zou halen. “We zullen het nummer 44 zo snel mogelijk blokkeren”, vertelde Adidas-woordvoerder Oliver Bruggen aan Duitse media. “Als bedrijf verzetten we ons actief tegen vreemdelingenhaat, antisemitisme, geweld en haat in al zijn vormen.”

(Tom Bertin/L’Équipe  via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren