Tagtik

Amerikanen zijn gefrustreerd: "Kiezen tussen twee oude mannen"

Terwijl Joe Biden in de peilingen begint te zakken en niet langer zeker is dat hij een nieuw duel met Donald Trump zal winnen, zeggen veel Amerikanen dat ze "gefrustreerd" zijn door de beperkte keuze die hen acht maanden voor de presidentsverkiezingen wordt geboden. Dat legt journaliste Laila Frank uit in een interview met het Vlaamse dagblad De Morgen.

Wordt dinsdag 5 maart de saaiste Super Tuesday ooit voor de Amerikaanse democratie? Deze beslissende dag in het nominatieproces voor de presidentsverkiezingen, waar gewoonlijk reikhalzend naar wordt uitgekeken, is dit jaar een formaliteit. Bij de Democraten heeft Joe Biden geen tegenstander, terwijl bij de Republikeinen Donald Trump de symbolische concurrentie van Nikki Haley al heeft verpletterd.

Een recente peiling van de New York Times en Siena College geeft Donald Trump een duidelijke voorsprong op Joe Biden, 48% tegen 43%. Nog verontrustender is dat 61% van de kiezers die in 2020 op Joe Biden stemden, hem nu te oud vinden. Zijn gezondheidstoestand roept duidelijk vragen op bij zijn aanhangers...

Maar de kiezers uit beide kampen zijn het in ieder geval over één ding eens: ze zijn gefrustreerd omdat ze moeten kiezen tussen "twee oude mannen", zoals de Nederlandse journaliste Laila Frank opmerkt. Met Joe Biden, 81 jaar, en Donald Trump, 77 jaar, wijzen kiezers op het onvermogen van het Amerikaanse politieke systeem om zichzelf te vernieuwen. Nikki Haley heeft niet geaarzeld om dit argument uit te buiten in haar campagne door Trump en Biden te beschrijven als 'grumpy old men' (chagrijnige oude mannen).

"We zitten natuurlijk wel nog op zeven maanden van de verkiezingen en heel wat kiezers zijn nog onbeslist. Velen zitten echt met een dilemma ‘Moet ik nu echt kiezen tussen twee oude mannen?’", aldus Laila Frank. 

(Fausto by Tagtik with LpR/Source: De Morgen/Illustration picture: Jose M via Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren