Tagtik

Zo maak je van je herfstwandeling met kids een echt avontuur

De tijd van die zalige herfstwandelingen is aangebroken. Wandelen in de natuur is goed voor de gezondheid: het vermindert stress en heeft een positief effect op je stemming. Ook worden al je zintuigen geprikkeld door bijvoorbeeld de geur van de bomen en het voelen van de wind en de zon.

Daarnaast maakt je lichaam de neurotransmitter serotonine aan. Redenen genoeg dus om die herfstwandeling te plannen.

Maar wil je er toch iets actiever van maken met kids, dan zijn er volgende tips:

Laat de kids meten hoeveel stappen er tussen bepaalde bomen zijn
Ze zijn aan het schatten, meten (educatief!) en aan het bewegen.

Er gaat niets boven klimmen in een echte boom
Geef je kind duidelijke richtlijnen hierbij en kies zelf de boom uit waar het veilig onder het oog van de ouders kan klimmen. Laat klimmen met de buik naar de stam toe, zo kan hij of zij zien waar die naartoe klimt. Dicht bij de stam zijn de takken het sterkst en hou er rekening mee dat takken in de herfst wel eens glad kunnen zijn. Leer ze vertrouwen op zichzelf, geef ruimte om te experimenteren en moedig aan. Ook leuk: doe zelf eens mee!

Sta regelmatig eens stil
Maak tijd om eens te luisteren naar de natuur. Laat je kids 1 minuut stil zijn en dan opnoemen welke geluiden ze hebben gehoord.

Creatief met takken
Verzamel tijdens de wandeling wat takken enz. Op een (toegelaten) plaats geef je de opdracht om er een ‘bouwwerk’ van te maken. Laat hun creativiteit de vrije loop! Of waarom het bouwwerk niet thuis in de tuin laten bouwen? Dat is dan dubbel genieten!

Darts met herfstvruchten
Teken met een tak een cirkel in de aarde, met daarbinnen vier kleinere cirkels en een roos. Vanaf een startlijn mikt iedereen met drie dennenappels (of kastanjes, eikels …) op de cirkels.

Levende memory
Een spelleider verzamelt 10 voorwerpen uit het bos. Iedereen mag één minuut kijken naar die voorwerpen en vervolgens worden deze verstopt. Wie zich alle voorwerpen herinnert én verzamelt is de winnaar.

Jeu de Boules met kastanjes en dennenappels
In het bos hoef je geen kant en klaar Jeu de Boules spel mee te nemen. Dat speel je natuurlijk gewoon met kastanjes en dennenappels. Een kastanje kun je gebruiken als het kleine balletje en de dennenappels kun je markeren met een lintje of schilderen en vervolgens gebruiken als Jeu de Boules ballen. Kortom, een leuk en creatief spelletje voor in het bos.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren