Tagtik

Geboren op 10 mei: Bono (U2), activist, filantroop en... zanger

Bono Vox, de charismatische leider van U2, die vandaag zijn 64e verjaardag viert, zingt nog steeds, 44 jaar na zijn debuut…

Paul David Hewson, geboren in Dublin in 1960, verloor zijn moeder op veertienjarige leeftijd voordat zijn band U2 met gitarist The Edge (echte naam David Howell Evans), bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen Jr echt vorm kreeg aan het einde van de jaren 1970. Hij gebruikte zijn pseudoniem Bono Vox (geïnspireerd op een winkel voor hoortoestellen) al eerder voor zijn eerste muzikale experimenten met zijn maatjes uit Glasnevin North in Dublin, waaronder Gavin Friday (die later de Virgin Prunes zou vormen).

 "A Day Without Me", de eerste single van U2 voor platenlabel Island, werd begin 1980 uitgebracht. Het was het begin van een samenwerking met het legendarische label die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Bono liet al snel een charisma zien dat nog steeds intact is en schreef al vanaf de beginperiode scherpzinnige, geëngageerde songs. Het nummer "Sunday Bloody Sunday", dat herinnert aan de pacifistische mars van katholieke Noord-Ieren tegen de burgeroorlog in 1972, die met bloed werd beëindigd, is in dit opzicht emblematisch. Vandaag ziet Bono zichzelf waarschijnlijk evenveel als activist en filantroop als rockzanger!

Terwijl hij in mei 2022 naar Kiev reisde (in het gezelschap van The Edge) om "Pride" te spelen in de metro en de Russische inval in Oekraïne te veroordelen, is Bono, zoals veel artiesten van zijn generatie, ook bezweken voor de sirenenzang van Las Vegas. U2, deze keer zonder Larry Mullen, gaf er veertig concerten in residentie tegen prijzen die duidelijk onbetaalbaar waren voor de gemiddelde persoon. Deze indrukwekkende ervaring was een kans om het album 'Achtung Baby' (1991) opnieuw te spelen in een uitzonderlijke omgeving.

The Edge was zich terdege bewust van het mogelijk negatieve aspect van deze lucratieve residenties in de woestijn van Nevada en verdedigde zichzelf door het creatieve aspect te prijzen van hun show in deze bol van gigantische afmetingen: meer dan 110 meter hoog en tot 150 meter breed!

(Pic :© Etienne Tordoir)

Foto: Bono (met Jim Kerr van Simple Minds) op het podium van het Werchter Festival (België) in juli 1983 (© Etienne Tordoir)

Ook dit kan u interesseren