Tagtik

En wat doet die magische 'skyr' nu juist voor sporters?

Skyr, het typische Ijslandse melkproduct, is hip en heeft ondertussen de winkelrekken in de zuivelafdeling veroverd. Het is een soort plattekaas en wordt volgens een typisch Ijslands procedé gemaakt: aan magere melk wordt zuursel (melkzuurbacteriën) toegevoegd. Nadien wordt de wei (vloeistof) via een intensieve methode gescheiden van de wrongel waardoor men een dikke stevige massa bekomt.

Mensen vinden dat de smaak zit tussen yoghurt en kwark in: wat lichtzuur en een beetje zoet.

Maar wat maakt skyr nu zo bijzonder?
Het grootste verschil met yoghurt is dat skyr heel wat meer eiwitten bevat dan yoghurt. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel dan bij magere yoghurt. Voor sporters is dit hoge proteïnegehalte ideaal voor hun spieropbouw en -herstel.
In skyr gaat trouwens 3 maal meer melk in als basisgrondstof dan bij yoghurt.

Tevens heeft het een laag vetgehalte: amper 0 tot 0,2%, afhankelijk van het merk. Dit maakt het product wel bijzonder. Gewone yoghurt bevat 1% vet, volle of Griekse yoghurt kan tot 8 à 10% vet bevatten.

Skyr bevat weinig suiker, maar dat geldt ook voor natuuryoghurt en plattekaas. Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct. Want het lage vetgehalte en zijn vullend effect zijn echt wel troeven en maken het product wel bijzonder.

Hoe eet je skyr?
Je kan skyr eten als ontbijt of als gezond tussendoortje. Eet skyr natuur met wat granola of seizoensfruit erbij, en klaar. Opgepast als je skyr koopt waar reeds fruit is toegevoegd; daar zijn meestal ook suikers aan toegevoegd.

Tip: vervang de toef slagroom op je favoriete dessert door wat skyr!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren