Tagtik

Italiaanse universiteit blijkt helemaal nep: diploma's niets waard!

100 studenten geneeskunde uit Sicilië hebben te horen gekregen dat hun diploma ongeldig is omdat de universiteit waar ze hun opleiding volgden nep blijkt te zijn. Daarnaast moeten nog eens 150 studenten hun studie noodgedwongen stopzetten. Een drama voor alle studenten die veel geld betaalden en lessen volgden op deze nepuniversiteit.

Hoe is dit in godsnaam mogelijk?
De Siciliaanse universiteit waar deze studenten waren ingeschreven, werd voorgesteld als de Italiaanse tak van de Gorazde-universiteit uit Bosnië en Herzegovina. Deze instelling bood online colleges en stages aan, maar blijkt echter in Italië niet geregistreerd te zijn als onderwijsinstelling. Ook de moederuniversiteit in Bosnië blijkt geen vergunning te hebben.

Het was de Italiaanse krant La Repubblica die de fraude aan het licht bracht. Het Italiaanse ministerie van Universiteiten en Onderzoek liet na uitgebreid onderzoek weten dat het gaat om onderwijsfraude.

De rector had het met zijn nepuniversiteit gemunt op teleurgestelde studenten die door andere universiteiten waren afgewezen.

Het Siciliaanse gerecht startte een onderzoek en liet alvast drie personen, onder wie Salvatore Messina en zijn zoon Dario aanhouden. De 70-jarige Salvatore was de rector van de universiteit. Hij is bekend bij het gerecht en werd in het verleden al veroordeeld voor het verduisteren van miljoenen aan Europese subsidies. Nu wordt hij samen met zijn zoon en een derde kompaan verdacht van fraude, belastingontduiking en witwassen.

(FVDV for Tagtik/Source: La Repubblica - AD/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren