Tagtik

Winterse buien in heel België: code geel voor gladheid

Er trekt de komende dagen een heus koufront over België. De temperaturen kunnen donderdag en vrijdag zelfs de hele tijd onder het vriespunt blijven. Op West- en Oost-Vlaanderen na kondigde het KMI voor woensdagochtend alvast in alle provincies code geel voor gladheid af. 

Woensdagochtend is het vaak zwaarbewolkt met winterse buien. Het gaat vooral over buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België, en sneeuwbuien op het reliëf ten zuiden van Samber maar ook in de Kempen verwachten we een kleine accumulatie. In de loop van de dag ontstaan er meer opklaringen in Laag en Midden-Belgiê, maar in Hoog-België blijft de bewolking domineren gedurende een groot deel van de dag. In de namiddag blijft de kans op winterse buien over de noordelijke landshelft bestaan, terwijl deze over het zuiden iets afneemt. De maxima schommelen tussen -1 graad in de Oostkantons, +5 graden in het centrum en +6 graden aan zee. De wind is eerst matig uit het zuidwesten, maar draait naar het westen tot noordwesten en zwakt af in de kuststreek. Dat meldt het KMI.

Woensdagavond komen er brede opklaringen. Tijdelijk zijn er wel nog enkele winterse buien mogelijk aan zee en in de Ardennen. Vannacht wordt het op de meeste plaatsen droog, maar worden in vele streken lage wolken gevormd met kans op mist. In het zuidelijke provincies is de bewolking ook dik genoeg voor wat lichte sneeuwval. De minima dalen naar waarden tussen -6 graden in de Oostkantons en -2 tot -4 graden in Laag- en Midden-België en rond het vriespunt in Lotharingen. De wind wordt zwak en draait naar het oosten of zuidoosten.

Donderdag begint grijs met lage wolken, nevel en (aanvriezende) mistbanken. Na het traag optrekken van nevel en mist, kan er in de namiddag af en toe wat zon voorkomen, vooral in de noordelijke landshelft. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het meestal zwaarbewolkt en kan er wat lichte winterse neerslag vallen. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en tussen 0 graden in het uiterste noorden van het land tot +3 graden in het zuiden en zuidwesten van het land. Er waait een zwakke wind uit oostelijke richtingen.

Vrijdag is het eerst zwaarbewolkt met soms lichte winterse neerslag in het zuidoosten of een paar winterse buien aan zee. In de loop van de dag wordt het vrij zonnig in het westen en centrum. De maxima liggen tussen -2 graden in de Hoge Ardennen en +3 graden aan zee. De wind waait meestal zwak uit het noorden.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Danny Sleeuwenhoek for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren