Tagtik

Steenmarters saboteren steeds vaker autokabels

Steenmarters zijn ongeveer zo groot als een kat en hebben een grote witte vlek op hun keel en voorpoten. Ook bij ons zijn de lichtbruine dieren met lange pluimstaart aan een opmars bezig, waardoor ze alsmaar vaker in de buurt van mensen huizen. De dieren zijn ongelofelijk schattig maar kunnen ook schade veroorzaken in je huis, tuin en vooral aan je auto.

De laatste tijd komen deze dieren meer voor. Vorig jaar meldde de pechverhelpingsdienst bijna de helft meer schadegevallen veroorzaakt door steenmarters. "Onze wegenwachters zien bijvoorbeeld bij het openen van de motorkap dat er knabbelsporen zijn", vertelt Joni Jounes van VAB. Als je er dan op tijd bent, kun je de motorruimte laten reinigen en de geursporen verwijderen.

"Maar als de auto langer stilstaat dan krijgen ze vrij spel. Een collega heeft ooit bij het openen van de motorkap een ei gevonden", gaat Joni Jounes voort. "Steenmarters zijn ook eierdieven. Ze kunnen in de motor dus blijkbaar een voedselvoorraad aanleggen als ze die gaan beschouwen als hun woonst."

Bij hybride of elektrische auto’s raken de steenmarters soms wel eens tot bij de hoogvoltkabel en dan lopen die kosten wel hoog op, tot meer dan 3000 euro.

Dus best je auto in de garage parkeren. Je kan ook kiezen om een alarmtoestel te laten installeren; dit produceert lichte stoomstoten en een ultrasoon geluid dat de beestjes verjaagt.

(FVDV for Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren