Tagtik

Rijden we volgende winter allen op grassap?

Met de winter die voor de deur staat, kunnen de vriestemperaturen de komende dagen ook plots toeslaan. Om de wegen veilig te houden bij vorst, is strooizout nog steeds van levensbelang. Zo werd vorige winter bijna 40.000 ton zout gestrooid in Vlaanderen. Maar zal dat strooizout binnenkort vervangen worden door een ander product met dezelfde werking? Die kans is groot!

In Nederland is men immers bezig met een veelbelovend project om grassap te gebruiken om wegen berijdbaar te houden bij vriesweer. Het sap is afkomstig van gemaaid bermgras en bevat eveneens zout, waardoor het in principe dezelfde werking heeft als strooizout.

Grassap is milieuvriendelijker dan strooizout, dat schadelijk is voor planten en bomen langs de weg. Strooizout komt uiteindelijk ook in het grondwater terecht.

Vlaanderen volgt het Nederlandse project met veel aandacht. "Als effectief blijkt dat het grassap een goed alternatief is, zullen we bekijken of we dat ook hier kunnen gebruiken", zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Europa subsidieert het Nederlandse project voor 2 miljoen euro. Rijden we volgende winter allen op grassap?

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren