Tagtik

Aftellen naar de eerste sneeuw: ze blijft zelfs liggen in Ardennen!

Dit weekend gaat het sneeuwen in de hogere gebieden in België. Vooral de Hoge Venen en Ardennen mogen een wit tapijtje verwachten.

Vrijdagavond is het wisselend bewolkt met nog steeds lokale buien (winters in Hoog-België). Volgende nacht is het eerst droger met opklaringen. Later tijdens de nacht volgen er nieuwe buien vanaf het noordwesten. Ten zuiden van Samber en Maas gaat het om winterse buien en in de (Hoge) Ardennen kan er een sneeuwlaag van enkele cm ontstaan. De minima liggen tussen -1 graad in de Ardennen en 6 à 7 graden aan zee. De wind is matig en aan de kust meestal krachtig uit noordwest. Aan zee zijn er nog altijd rukwinden mogelijk tot 60 à 70 km/u. Dat meldt het KMI.

Zaterdag wordt het zeer wisselvallig met vaak buien en tussendoor enkele opklaringen. In de Ardennen is het overwegend zwaarbewolkt met eerder winterse neerslag. In de Hoge Ardennen valt er 's ochtends en 's avonds sneeuw met wellicht een sneeuwlaag van enkele cm. De maxima schommelen van 1 à 2 graden in de Hoge Venen tot 8 graden over het westen. De wind is matig tot plaatselijk vrij krachtig uit west tot noordwest met rukwinden tot 50 à 55 km/u. Aan de kust waait er een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind met rukwinden tot 65 km/u.

Zondag is het vaak bewolkt en vallen er aanvankelijk nog enkele buien. In de loop van de dag wordt het in het westen en het centrum droog. In het oosten blijven ook later overdag nog enkele buien mogelijk. In de Hoge Ardennen zijn de buien winters van karakter. De maxima schommelen van 2 graden in de Hoge Ardennen tot 8 graden vlak aan zee. De matige westelijke wind krimpt in de loop van de dag naar het zuidwesten.

Maandag trekt een depressie vanaf de Britse Eilanden richting Alpen. Een actieve neerslagzone eraan verbonden zorgt dan in ons land voor veel wolken met in het oosten smeltende sneeuw, boven ongeveer 300m sneeuw. In het westelijke deel van België valt er eerst voornamelijk regen die tegen de avond ook daar kan overgaan in smeltende sneeuw. De temperaturen schommelen van ongeveer 0 graden in Hoog-België tot 3 à 4 graden in Laag- en Midden-België. De wind waait matig en krimpt van zuid tot zuidoost in de voormiddag naar oost tegen de avond.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren