Tagtik

Helft West-Vlaamse horecazaken twijfelt om maandag te heropenen

De Nationale Veiligheidsraad zal vandaag vermoedelijk aankondigen dat de horeca op 8 juni mag heropstarten. Maar heel wat horecazaken in ons land zullen eerst nog wat rekenwerk verrichten om zeker te zijn dat het überhaupt rendabel is om de deuren opnieuw te openen.

In Brugge hebben de horecazaken zelfs al aangekondigd dat ze op maandag 8 juni nog een dag zullen dichtblijven uit protest omdat de hinderpremie dan volledig zal wegvallen.

De helft van de West-Vlaamse cafés en restaurants twijfelt er zelfs aan op 8 juni opnieuw open te gaan. Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen ziet twee redenen daarvoor. "Vooral kleinere cafés hebben te weinig plaats om de afstandsregel van anderhalve meter te respecteren. Wanneer het mooi weer is, dan bieden grotere terrassen nog de oplossing. Maar wanneer het regent, is het binnen te klein. Als de bar en toog in het midden van de zaak staan, is het moeilijk haalbaar om extra tafels te zetten", stelt hij bij Radio 2.

Er is een draaiboek met regels voor horecazaken die heropstarten. Maar die maatregelen kosten veel geld. Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen: "Bij veel horecabazen staat het water al aan de lippen. Overal plexiglas plaatsen, is duur. Veel eigenaars hebben de middelen niet voor die zware investeringen."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren