Tagtik

Zo voorkom je die vervelende herfstblues

De zomervakantie is voorbij; dagen vol zon maken plaats voor kortere dagen, minder zonlicht en grauwe dagen. Veel mensen ervaren na die lange zomer een dip: de herfstblues! Ons energiepeil zakt, we raken precies niet uitgeslapen, we zijn wat prikkelbaarder en humeurig, we ervaren problemen met concentratie en geheugen …

Er is niets mis met een dipje, maar laat niet toe dat je de dieperik ingaat.
SenNet magazine geeft tips om de ongemakken van ons dagelijks bestaan een plaats te geven in deze periode:

Adem bewust
Diepe ademhaling verhoogt de zuurstoftoevoer door het hele lichaam waardoor de spieren kunnen ontspannen en de bloeddruk verlaagt. Bewust en ritmisch ademen is een uitstekende manier om je te helpen kalmeren wanneer je je gestresseerd voelt. Alleen al door je te concentreren op je ademhaling in plaats van op de stressvolle situatie die zich voordoet, kan je je beter gaan voelen.
Vertrouw op je netwerk
Sociale steun van familie en vrienden leidt tot een gevoel van verbondenheid en veiligheid in plaats van eenzaamheid. Bij een vriend of familielid kan je je gefrustreerde emoties luchten.
Durf te huilen
Door te huilen geeft ons lichaam endorfine of ‘feel-good-hormonen’ af. Deze bevorderen een gevoel van kalmte en welzijn waardoor het lichaam in een rustiger toestand gaat. Dit huilen waarmee we stress en opgekropte emoties loslaten, verstoort ons dagelijks functioneren niet. Als het huilen je werk of privéleven verstoort, kan dit wijzen op een groter probleem. Bespreek dit dan met je huisarts.
Kies een creatieve hobby
Onderzoek heeft aangetoond dat muziek helpt om je angst te doen afnemen en een kalmerend effect heeft. Bovendien blijkt muziek gevoelens van meer controle over je leven te produceren, evenals verminderde pijn bij personen met een chronische ziekte.
Van beeldende kunst - zoals tekenen, schilderen, collages of kaarten maken of textielwerk - is aangetoond dat ze een kans bieden om betekenis te geven aan emotionele pijn, en om gevoelens van eigenwaarde te vergroten.
Op beweging gebaseerde expressie - zoals dansen of acteren - blijkt het zelfbewustzijn en het lichaamsbeeld te vergroten, en het probleemoplossend vermogen en het zelfrespect te verbeteren
Beloon jezelf
Trakteer jezelf op iets speciaals: iets waarvan je geniet! Dit kan zijn: een massage krijgen, nieuwe schoenen kopen, je favoriete toetje maken, naar de film gaan … Neem tijd voor jezelf en verwen jezelf.
Gun jezelf af en toe een time-out
Een wandeling in de natuur, wat basisrekoefeningen (ook al zijn we geen grote yogabeoefenaar) … kunnen positieve emoties helpen bevorderen.

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNetMagazine/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren