Tagtik

Zo verminder je de ‘terug-naar-school-stress’ bij je kids

De lange zomervakantie is bijna voorbij. Om ons heen zien we folders, reclameslogans met ‘Terug naar school’. Als ouder een sein dat de tijd van structuur, orde en regelmaat terug aanbreekt.

Maar bij kinderen kan dit ook stress veroorzaken. Kunnen we daar wat aan doen? Experts beweren dat ouders hier een heel grote rol kunnen spelen. “Creëer een rustige omgeving thuis, en stress vooral niet zelf als ouder. Als er een probleem is, ga dan in dialoog met je kind en luister goed”.

Weet wel dat een beetje gezonde stress voor het nieuwe schooljaar zeker geen kwaad kan.
Met deze tips zorg je voor een goede start:

1. Zorg er als ouder voor dat je er zelf klaar voor bent
Ook voor ouders zorgt een eerste schooldag voor extra stress-momenten. Neem je voorzorgen om een vlekkeloze routine te hebben. "Probeer de ochtendspits te vermijden zodat je je zelf niet moet haasten", zegt Inez Buyck. "Kinderen spiegelen zich aan hun ouders", zegt ook Jürgen Peeters. Want als de ouders zich goed voelen en dat afstralen, zal het goed zitten bij het kind.

2. Creëer een baken van rust in huis en begin vroeg genoeg aan de switch
Begin al goed op voorhand met de voorbereidingen; zo vermijd je dat dingen last-minute nog moeten geregeld worden, zoals bv. het aankopen van schoolgerief. Laat de kids de dagen ervoor ook al wat vroeger naar bed gaan, om alzo die schoolroutine al wat binnen te brengen.

3. Spreek positief over school en toon als ouder het nut ervan aan
"Het is belangrijk dat je als ouder zelf positief praat over school," zegt Inez Buyck. Probeer op onbewaakte momenten de school in een goed daglicht te zetten, maar er is meer.
Als ouder kan je het nut aantonen van (bij)leren. "Je kan de school ook proberen integreren in het dagelijkse leven. Je kan pakweg je kind eens naar de bakker sturen waarbij het zelf de centen zal moeten tellen als het betaalt. Zo geef je de boodschap dat rekenen belangrijk is, en dat dit nodig is."
Kan de school soms toch een opgave zijn, na een lange en "vrije" vakantie voor de kinderen? "Dan kan je de boodschap geven dat papa en mama moeten gaan werken, en dat ook niet altijd graag doen, maar dat dat zo hoort."

4. Ga in dialoog als er een probleem zou zijn en laat je kind meewerken aan de oplossing
Stress bij kinderen kan een heel specifieke, persoonlijke oorzaak hebben. Ga op zo’n moment in dialoog en praat erover. Laat je kind zelf een oplossing aanreiken, want zo zal het zich zelfzekerder voelen. Zeg als ouder alvast niet: “Da’s niet erg” of “Het is niet belangrijk”.

5. Werk preventief: trek het bos in of hou een kort kussengevecht
"Als kinderen rustig voor tv zitten, zijn ze dan misschien wel rustig, maar dan raken ze geen spanning kwijt"; zegt Peeters. Hij raadt daarom een activiteit aan waarin ze zich kunnen "ontladen" en spanning kwijtraken, zoals een kussengevecht of buiten gaan spelen: "Ga met z'n allen het bos in en laat de kinderen er een uurtje vrij, zodat ze spontane activiteiten kunnen doen".

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren