Tagtik

Zo maak je die heerlijke pruimenconfituur

Augustus is pruimenmaand! En dan maak je natuurlijk die héérlijke pruimenconfituur.

Wil je eens wat leuke pruimenconfituur-combinaties? Voeg dan bij de pectinerijke vruchten pectinearme vruchten zoals rabarber, peer, banaan, aardbei, vijg, meloen, kers, nectarine of kiwi.

Voor het maken van confituur is de hoeveelheid pectine in het fruit belangrijk. Pectine zorgt ervoor dat de confituur dik wordt. Deze stof zit in de celwanden van het fruit en zorgt ervoor dat de cellen aan elkaar blijven kleven.

Nodig:
Pruimen – andere pectine arme vruchten – suiker – confituurpotten met schroefdeksel – een grote kookpot
Confituursuiker (geleisuiker) bestaat in verschillende verhoudingen:
    1:1 = per kilogram fruit (zonder de steen) 1 kg suiker
    2:1 = per kilogram fruit 500 g confituursuiker
    3:1 = per 1,5 kilogram fruit 500 g confituursuiker

Aan het werk:
Ontpit de pruimen en snijd ze in stukken. Doe ze in een kookpot en breng aan de kook. Zodra de pruimen aan de kook zijn (dat zie je aan het ‘pruttelen’) strooi je er de geleisuiker over. Roer regelmatig en respecteer het aantal minuten zoals aangegeven op je pakje geleisuiker. De confituur is klaar wanneer deze een geleiachtige structuur heeft. Weet dat de confituur nog vloeibaar is en opstijft bij het afkoelen. Wanneer er boven op de confituur schuim opkomt, verwijder je dit met een schuimspaan alvorens ze in gesteriliseerde potten te doen. Veeg na het vullen van elke pot zorgvuldig de randjes van de potten af (want die kunnen beschimmelen) en zet omgekeerd op een natte handdoek. Wanneer je ‘klik’ hoort zijn de potten vacuüm afgesloten en kan je de potten terug omdraaien.

Voor dat tikkeltje meer
Je kan variëren met verschillende soorten fruit; voeg bijvoorbeeld aardbeien, kersen, vijgen … toe aan je pruimen.
Ook kruiden en zelfs alcohol (1 à 2 dl per kilo fruit) geven je confituur dat tikkeltje meer. Wanneer je alcohol toevoegt zoals porto, calvados, jenever … verdampt deze tijdens het koken, maar laat een heerlijk smaakje achter.

Ook kaneel, vanille, citroenmelisse, rozemarijn, steranijs of zelf stukjes gember geven je confituur dat tikkeltje meer. Het kaneel-, vanillestokje, rozemarijn en citroenmelisse vis je er na het koken uit. De stukjes gember doe je mee in je bokalen confituur (geeft een pittige smaak!). De poedervorm van kruiden kook je gewoon mee. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren