Tagtik

Zo kweek je zelf gember

Gember wordt tegenwoordig in elke keuken gebruikt. Maar we hebben die liefst vers en moeten daarom steeds naar de winkel om een nieuw stukje wortel. Maar wist je dat je gember makkelijk zelf kan kweken?

Zo ga je te werk
Koop een verst stuk gember van minstens 3 cm zonder beschadigingen en met ogen (knopen).
Kies een wijde maar niet te hoge pot, want de gemberwortelstokken groeien horizontaal. De pot moet zeker dubbel zo breed zijn als je stuk gember. Neem 80 procent gewone potgrond met 20 procent compost en meng hier wat fijne grind of andere steentjes onder. Zo gaat de wortelstok niet snel beschimmelen. Plaats de gember in het midden van de pot met de knopen naar boven gericht.

Bedek de gemberwortelstok vervolgens met een laagje aarde van zo’n 2 cm. Geef nu de plant een eerste keer flink wat water. Pas wanneer je de eerste blaadjes ziet verschijnen, geef je de plant opnieuw water. De aarde moet licht vochtig zijn, dus zeker niet nat.

Gember is een tropische plant die van een warm klimaat houdt en niet tegen vorst kan. Kies dus een warme plek, maar niet in de felle zon (geen direct zonlicht).

Oogst
Na enkele maanden kan je je eigen gember beginnen plukken. Pluk de stukjes die je nodig hebt en laat de plant verder zijn gang gaan. Vergeet niet op het einde een stukje over te houden om opnieuw te kunnen planten!
Succes!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren