Tagtik

Zo boost je jouw weerstand op een gezonde manier

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine; belangrijk voor onze energie, ons zenuwstelsel, gezonde botten en tanden, huid en bloedvaten. En bij vitamine C denken de meeste mensen aan fruit. Zo weten we dat bijvoorbeeld de kiwi een échte vitamine C-bom is. Maar wist je dat je fruit gerust kan vervangen door groente? Bepaalde groente bevatten zelfs meer vitamine C dan fruit. Hou er wel rekening mee dat de groente ook best rauw worden gegeten of heel kort gekookt (beetgaar). Warmte en licht zorgen ervoor dat het gehalte aan vitamine C afneemt.

We zetten de vitamine C-bommen even op een rijtje:

Rode paprika
Met stip op nummer 1! Vervang die kiwi of sinaasappel dus gerust door deze rode groente want een paprika bevat 3x zoveel vitamine C als een sinaasappel.
Rauwe paprika is lekker in salades, in stukjes door een geprakte avocado of gewoon als tussendoortje.
Ook in een omelet doet deze groente het goed. Je kan een paprika ook lekker opvullen met bv. couscous of ander lekkers.

Spruitjes
Niet echt de geliefde groentesoort van veel mensen, maar tegenwoordig smaken ze veel minder bitter en door een gepaste bereiding (kort stomen of roerbakken) te kiezen, vallen deze heus wel mee. Al eens rauwe spruitjes geproefd: door ze dun te schaven op een rasp of in de keukenmachine smaken ze heerlijk door een salade. Probeer het eens. De moeite waard om deze groente een kans te geven als je weet dat ze 132 milligram vitamine C bevat per 100 gram!

Boerenkool
Van deze winterse koolsoort eten we de bladeren. Rauwe boerenkool is smaakvol in een smoothie. Probeer eens de combinatie met kaneel en peer erbij.

Waterkers en tuinkers
Ideaal voor saladeliefhebbers omwille van hun frisse en kruidige smaak. Gebruik deze gerust wat meer in je salade!
Verder bieden volgende groente ons ook de nodige vitamine C: tuinbonen en peulen (maar niet rauw te eten), spinazie (vooral rauw eten in een smoothie of in salades), broccoli, witlof, groene-, rode- en spitskool, raapstelen, snijbiet.

(FVDV for Tagtik/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren