Tagtik

Wanneer weet je dat je verzadigd bent?

We kennen allemaal het gevoel van honger: onze maag knort, en daar is ook het hongergevoel!

Ons lichaam heeft op dat moment een nieuwe portie energie en voedingsstoffen nodig. En dan gaan we natuurlijk eten. Maar herkennen we ook het gevoel wanneer we genoeg gegeten hebben, het verzadigingsgevoel?

Als kind moesten we van onze ouders ons bord leegeten zodat we niet te snel opnieuw honger zouden krijgen. Bewust of onbewust zijn we wel eens geneigd om dat verzadigingsgevoel te negeren. En dan eten we wel eens meer dan nodig is. We merken niet het signaal dat ons lichaam voldoende energie en eten kreeg aangeleverd. Er zijn nog momenten waarop we dat verzadigingsgevoel negeren: wanneer we eten voor een scherm. Je eet dan als het ware op automatische piloot en je eet tot alles op is.

In magazine Plus verduidelijkt Serge Pieters (prof. Dieetleer, Haute-Ecole Léonard de Vinci, Brussel): “Het is van het grootste belang dat je focust op wat je aan het doen bent – je lichaam voeden – en je intussen met niets anders bezig bent. Je moet ervan uitgaan dat het na je eerste hap een twintigtal minuten duurt eer je lichaam het signaal kan uitsturen dat je genoeg hebt. Je kan verzadiging omschrijven als: geen honger meer hebben, terwijl er nog degelijk plaats is om meer te eten. Met andere woorden: je bent verzadigd als je je na de maaltijd nog licht en energiek genoeg voelt om een wandeling te maken.

Heb je een overladen maag en voel je je zwaar en slaperig? Dan heb je beslist te veel gegeten!”

Tip: dit zorgt ervoor dat je meer verzadigd en minder snel honger hebt
-een kom groentesoep voor de maaltijd
-volkoren producten
-een extra portie groenten, ook bij je broodmaaltijd
-een stuk fruit bij het ontbijt
-eet weinig ultra-bewerkte voedingsmiddelen

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren