Tagtik

Trick or treat vanavond aan jouw voordeur?

Dinsdag 31 oktober is het Halloween, het uit Amerika geïmporteerde feest waarop kinderen van deur tot deur gaan om de bewoners een vraag te stellen: trick or treat?

Halloween wordt gevierd aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Hoewel de feestdag tegenwoordig vooral een seculiere aangelegenheid is, kent Halloween eigenlijk Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan.

Kinderen gaan gekleed in hun griezeligste outfit van deur tot deur om snoep en ander lekkers te verzamelen. Waar dit trick-or-treaten eigenlijk precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Zowel de Kelten als de christenen kenden echter gebruiken die hier een beetje op leken. Tijdens 'Samhain' trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

Haal dus zeker nog gauw wat extra snoep in huis!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren