Tagtik

Tijd om te starten met ‘batch cooking’?

Het einde van de vakantie komt naderbij. Tijd om stilaan ‘in routine’ te komen. En dan komt elke dag opnieuw die onvermijdelijke vraag: “Wat eten we vandaan?” Wel, er is goed nieuws! Ga eens de uitdaging aan om in een keer alle maaltijden voor een hele week klaar te maken.

Wat is ‘batch cooking’?
‘Batch cooking’ is een georganiseerde methode om in een keer alle maaltijden voor een week klaar te maken. Deze trend komt overwaaien van het Verenigd Koninkrijk en betekent letterlijk ‘koken in bulk’. Het is een techniek die zorgt voor minder voedsel- en tijdverspilling. Net voor etenstijd hoef je dan enkel je avondeten samen te stellen, op te warmen of af te werken. Groot voordeel is ook dat het budget binnen de perken blijft want je koopt enkel wat je nodig hebt.

Hoe begin je eraan?
Je kiest voor jezelf een dag waarop je iets meer tijd hebt; dit kan een dag in het weekend zijn, maar even goed een andere dag. Op voorhand stel je een uitgewerkte boodschappenlijst op, liefst op basis van gezonde seizoensgroenten. Je kan je weekmenu ook samen met je gezin opstellen.
Door je weekmenu van tevoren te plannen, zorg je voor de nodige variatie in de ingrediënten en kan je nadenken over de verschillende porties per maaltijd. Om het je nog gemakkelijker te maken kies je voor gemeenschappelijke ingrediënten.
Je staat dan 2 à 3 uur in de keuken om alzo elke weekavond wat meer tijd (en rust) te hebben. Je kan er zelfs een gezinsmoment van maken waarbij elkeen de handen uit de mouwen steekt. Ook kan je je kooksessie verdelen in 2 minikooksessies per week. 
Je bewaart de maaltijden in vershouddozen of glazen potten zodat je ze later in de week kan gebruiken. Ook kan je de maaltijden invriezen zodat ze langer goed blijven. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren