Tagtik

Sportkledij wassen doe je zo

Elke sporter weet ondertussen dat de juiste kleding een wereld van verschil maakt. Het is dus belangrijk dat je zo lang mogelijk kan genieten van je (toch niet goedkope) sportoutfit. Sportkledij moet vochtregulerend en sneldrogend zijn. Daarom is deze gemaakt van synthetische materialen met een poreuze samenstelling. De behandeling van deze kledij is dan ook anders dan van een katoenen shirt.

Wassen
Je sportkledij was je best na elke inspanning. Hiervoor gebruik je een niet-agressief vloeibaar wasmiddel. Alvorens je sportkledij in de wasmachine te steken, draai je deze binnenstebuiten. Vergeet niet ritsen, velcro en drukknopen te sluiten. Was ze ook afzonderlijk van je andere kledij.

Wanneer het even duurt alvorens je de sportkledij kan wassen, neem je ze alvast uit de sporttas en hang je ze op in een goed verluchte ruimte. Volg ook steeds de wasvoorschriften op.

Was zeker niet te warm (30°) en gebruik geen wasverzachter. Deze laatste verstopt de structuur van het weefsel. Delicate stukken als leggings en sportbeha’s steek je best in een waszakje.

Zweetgeurtjes
Wasverzachters en agressieve wasproducten leggen een film over de vezels van je sportkledij waardoor een onfrisse geur blijft zitten. Het gebruik van deodorant voor het sporten versterkt die onfrisse geur nog meer en kan ook permanente verkleuring van de stof veroorzaken.
Er bestaan wasmiddelen speciaal voor synthetische, technische kledij.

Drogen
Plaats gewassen kledij nooit rechtstreeks op een hittebron of op de radiator. Droog ze beter aan een wasrek in een goed verluchte ruimte. Langzaam drogen zorgt ervoor dat de vorm en de vochtregulerende eigenschappen van je sportkledij behouden worden. De droogkast kan enkel gebruikt worden wanneer het waslabel dit vermeldt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren