Tagtik

Ken jij de champagne van het Pajottenland al?

De tournée minerale ligt al even achter ons… zin om een dorstlessende, parelende drank met een complexe zurige bittere smaak te drinken? Dan is Geuze een echte aanrader!

Geuze is een matgouden tot amberkleurige drank met een alcoholpercentage tussen de 5 à 8%. Deze biersoort ontstaat door het laten hergisten van jonge en oude lambieken op fles, soms nog jarenlang. Het mengen van deze lambieken wordt “steken” genoemd. Dit geschiedt in Vlaams-Brabant, meer bepaald in het Pajottenland en in de Zennevallei. Oude Geuze wordt niet gefilterd, gezoet of gepasteuriseerd, in tegenstelling tot de meeste andere bieren.

Het idee om jonge en oude lambiek te mengen en in een fles te laten hergisten is zeer waarschijnlijk geïnspireerd op de “méthode champenoise”. Een boost voor het maken van Geuze was het feit dat in 1865 de belasting op glas werd afgeschaft en de lambiekbrouwers vanaf dan goedkope champagneflessen ter beschikking hadden om massaal geuze te maken!

Sinds begin van deze eeuw is de geuze opnieuw aan een revival bezig en wordt het niet alleen gedronken in cafés maar staat het ook op de drankenkaart van tal van (exclusieve) restaurants waar dit als aperitief wordt aanbevolen. De VZW HORAl (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren) heeft zeker een enorme bijdrage geleverd om de geuze niet alleen opnieuw als een authentiek maar ook als een hip product in de markt te zetten. Sinds 1997 organiseren zij om de twee jaar een Toer de Geuze, een weekend waarop alle geuzebrouwerijen hun deuren open zetten. Dit jaar zal de Toer de Geuze doorgaan op zaterdag 30 april en op zondag 1 mei. Santé.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren