Tagtik

Dure hondenbrokken beter dan goedkopere?

Ook bij jouw hond gaat de liefde door de maag! Maar hoe zit dat nu met die dierenvoeding: zijn dure hondenbrokken nu beter dan goedkopere? Zijn speciale kattenbrokken zinvol? Zijn hondenbrokken voor specifieke rassen nodig?

Professor dierenvoeding Myriam Hesta geeft op Radio 2 bij De Inspecteur meer uitleg over dierenvoeding.

De kwaliteit van voeding hangt van heel wat zaken af. Ik zou de eigenaars van dieren aanraden om naar hun eigen dier te kijken, want elk dier is anders. Op korte termijn kan je kijken naar de stoelgang. Hoe beter verteerbaar de voeding, hoe minder stoelgang er zal geproduceerd worden. Op langere termijn kan je ook kijken naar de huid en de vacht, want voor een mooie huid en vacht heb je voedingsstoffen uit de verschillende groepen nodig.

Hoeveel voeding mag een kat eten?
"Dat hangt af van de voeding, hoeveel energie er in de voeding zit, maar hangt ook af van je dier. Mensen kunnen dat bij hun dierenarts wel laten nagaan en dan kunnen we daar een hoeveelheid op plakken."

Mogen honden ook kattenbrokken eten?
"We zien dat vaker. De kat is een strikte carnivoor, de hond is een aangepaste carnivoor. Dat betekent dat de kat een hogere eiwitbehoefte heeft. Eiwitten zorgen in de voeding ook voor extra smaak en dus hebben kattenbrokken door dat hogere eiwitgehalte een aantrekking op honden. Op zich is dat geen probleem zolang de grootste deel van de hond z'n voeding bestaat uit hondenvoeding."

Heeft het zin om speciale kattenbrokken te kopen voor gesteriliseerde katten?
"Dat soort brokken is echt wel zinvol en ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. We weten dat gesteriliseerde dieren 30% minder energie nodig hebben, dus als je je gewone brokken blijft geven wil dat zeggen dat je 1/3 minder voeding moet geven. Dat is vaak niet leuk voor dier, maar ook niet voor de eigenaar. Ten tweede wil je minder energie geven, maar wil je wel genoeg van alle andere essentiële voedingsstoffen geven. Door de gewone voeding met 30% te verminderen, heb je het risico dat je ook tekorten van andere voedingsstoffen gaat creëren.

Hondenbrokken voor bepaalde rassen, is dat pure marketing?
"Soms zijn die beweringen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, soms is het wat meer marketing. In sommige gevallen is het zeker zinvol. We weten bijvoorbeeld dat grote rassen gevoeliger zijn qua spijsverteringsstelsel en gewrichten, en daar gaat men dan rekening mee houden in die bepaalde voeding. In zo'n geval heeft het effectief zin."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren